Philippe Gilbert fietste toertocht door overstromingsgebied: 'Dit nog nooit gezien'

Philippe Gilbert is geboren en getogen in het gebied dat vorige maand werd getroffen door de overstromingen. Afgelopen weekend organiseerde hij daar z'n eigen toertocht en hij reed zelf ook mee. Hij vertelt dat hij op de fiets steeds meer de gevolgen van klimaatverandering merkt.

Philippe Gilbert fietste toertocht door overstromingsgebied: 'Dit nog nooit gezien'
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Gilbert vertelde aan de vooravond van zijn toertocht aan Het Nieuwsblad over de overstromingen. Op dat moment reed de Waal de Tour de France, maar hij had al snel door dat het foute boel zou worden. Hij kijkt namelijk regelmatig op een weer-app op zijn telefoon en schrok van wat hij zag aankomen. "Ik zag dat er rond Luik 35 millimeter in een paar uur naar beneden zou komen. Ik heb meteen mijn moeder gebeld om te zeggen dat het niet normaal zou worden Ze geloofde mij niet, maar ik heb helaas gelijk gekregen. Het wás niet normaal."

Zijn broer woont in Aywaille, aan de voet van de Redoute en ook daar hield het water flink huis. "In de vallei van de Vesder - waar ik ook veel mensen ken - was het heel erg. Nooit gezien zelfs." Vorige week verschenen er beelden van een trainende Chris Froome, die in de buurt van Monaco werd tegengehouden bij een gebied waar een groot risico is op bosbranden. Gilbert vertelt dat hij als wielrenner de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve onvervindt. "Ik ben negentien jaar prof en daarin ben ik bijna elke dag buiten geweest. Je voelt hoe de seizoenen verschuiven. Naar mijn gevoel waait het nu ook veel meer dan vijftien jaar geleden. Of zijn er in elk geval minder windstille dagen."

Volgens hem zou het logisch zijn om het seizoen anders in te gaan delen en de kalender aan te passen. "Nu beginnen we in februari, een moment waarop het nog volop winter is in Europa. We zien steeds meer edities van Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo met sneeuw. In oktober en november heb je dan heel zachte temperaturen, maar net dan ligt het seizoen stil. Het zou niet slecht zijn om alles op te schuiven."