HomeVuelta a EspañaVuelta | Kans voor de sprinters, maar wel over Spaans vlakke wegen

Vuelta | Kans voor de sprinters, maar wel over Spaans vlakke wegen

Met Rein Taaramäe in de leiderstrui gaat de Vuelta a España verder. De vierde etappe is er eentje voor de sprinters, maar of het ook daadwerkelijke een massasprint gaat worden is sterk de vraag.

Parkoers: Tweede kans voor de sprinters over Spaans vlakke wegen

Op de route tussen El Burgo de Osma en Molina de Aragón ligt geen enkele gecategoriseerde beklimming. “Molina de Aragón zal de tweede grote kans worden voor de sprinters deze Vuelta. Het is een vlakke etappe waarvan ik verwacht dat het een massasprint wordt. De teams met sprinters zullen desondanks hard moeten werken mocht een favoriet proberen te ontsnappen”, vertelt koersdirecteur Escartín. In die laatste zin zit het hem, want het profiel van de etappe laat zien dat het op sommige stukken enigszins glooiend loopt en dat ook de finish een beetje omhooggaat. En zoals de geschiedenis van de Vuelta a España ons heeft geleerd, is Spaans vlak iets anders dan Nederlands vlak. Zeker de slotkilometer zou zomaar te zwaar kunnen zijn voor de pure sprinters als Fabio Jakobsen en Arnaud Démare.

Profiel etappe

Favorieten

Afgaande op de laatste kilometer lijkt het meer een sprint voor de snelle mannen die ook redelijk omhooggaan. Iemand als Michael Matthews dus. Of Jasper Philipsen op een hele goede dag. De Belg van Alpecin-Fenix wist vorig jaar ook een etappe te winnen die stiekem best zwaar was geweest, dus waarom zou dat dit jaar niet kunnen lukken? Voor renners als Fabio Jakobsen, Alberto Dainese of Arnaud Démare lijkt het vandaag net iets te zwaar te zijn. Zeker bij Deceuninck-Quick Step biedt dat weer kansen aan iemand als Florian Sénéchal. Verder zijn Clément Venturini, Magnus Cort, Alex Aranburu, Juan Sebastian Molano en Matteo Trentin namen om in de gaten te houden. En gezien de sterke sprint van Tom Pidcock in de Brabantse Pijl zou de Brit ook zomaar kunnen toeslaan op de omhooglopende slotkilometer in de vierde rit van de Vuelta a España.

Geschiedenis: De regio van de Vuelta-winnaar van 1980

Op een ruime twintig kilometer van startplaats El Burgo de Osma ligt het plaatsje Piquera de San Esteban. Het is de geboorteplaats van Faustino Rupérez, de Vuelta-winnaar van 1980. De Spanjaard zegevierde dat jaar door Pedro Torres en Claude Criquielion voor te blijven. Naast de Vuelta won Rupérez onder meer de Ronde van Catalonië en Gran Piemonte, maar de klassementsrenner beleefde vergeleken met veel van zijn collega’s een korte loopbaan. Op 29-jarige leeftijd stopte hij al vanwege fysieke problemen. Na zijn loopbaan wist hij als ploegbaas de Vuelta te winnen met Sean Kelly (1988). Hij is nog steeds de enige persoon die als renner én ploegleider de Vuelta op zijn naam wist te schrijven. Na zijn ploegleiderschap werd hij directeur van een federatie die sporten voor blinden stimuleert.

Streek: Het Kasteel van Molina de Aragón als baken van de stad

De beelden in de finale gaan schitterend zijn. De stad Molina de Aragón staat bekend om zijn kasteel. Gelegen op een heuvel geldt het als baken van de stad. Het Kasteel van Molina de Aragón ontstond in de elfde eeuw door toedoen van de Moren, een Islamitische bevolking op het Iberisch schiereiland tijdens de Middeleeuwen. Het kasteel geldt als een typisch fort voor de vroege middeleeuwen. Het kasteel van tachtig bij veertig meter had in eerste instantie een militair doel, maar de binnenkant van het kasteel laat zien dat het ook bedoeld was om in te resideren. Het Kasteel van Molina de Aragón heeft een monumentale status.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Trainer Evenepoel: ‘Zonder vraagtekens aan de start van de Vuelta’

Evenepoel is een heel andere renner dan toen hij anderhalf jaar geleden aan de...

Remco Evenepoel stelt realistische Vuelta-doelen: ‘Een ritzege en een top-10-notering’

Remco Evenepoel ging na zijn demonstratie in de Clasica San Sebastian kort in op...

Geen Pogacar in de Vuelta, wel in de Clasica San Sebastian

Geen Pogacar in de Vuelta. Dat is verrassend maar begrijpelijk. Oorspronkelijk werd de Sloveen...