HomePelotonpraatColumn | Hoe Rein Taaramaë voor mij al zeker 10 jaar door...

Column | Hoe Rein Taaramaë voor mij al zeker 10 jaar door het leven gaat als Rein Taamaräe

Onze redacteur zag gisteren Rein Taaramaë de rode trui veroveren in de Vuelta. Of beter gezegd: hij zag Rein Taamaraë de rode trui veroveren, en dat heeft weer alles met Mart Smeets te maken... Lees z'n column met een bijzonder verzoek aan de NOS!

Ik moet als ik de naam Rein Taamaräe opschrijf altijd oprecht nadenken – of zelfs opzoeken – of ik het wel op de goede manier doe. Omdat Taaramäe gisteren tien jaar na zijn eerste etappezege in de Vuelta andermaal aan de cava mocht en en passant ook nog het rood veroverde, is de kwestie gelukkig weer actueler dan ooit (en de NOS zou het nog veel actueler kunnen maken, maar daarover aan het einde van deze column meer…)

De aanstichter ervan zit al een tijdje niet meer op een Frans dorpsplein, maar doet tegenwoordig vanuit een Hilversumse bezemkast het commentaar bij basketbalkrakers als Memphis Grizzlies-New Orleans Pelicans. Toch leeft zijn wielerlegende voort via de nieuwe leider in de Vuelta.

De Est is namelijk een wielrenner met een dubbele naam. Niet zoals hockeyers Floris-Jan, Evert-Willem of Diede-Rik kunnen heten. Rein is gewoon Rein van voren. Het gaat om z'n achternaam. Zoals de scherpe lezer in de eerste alinea al las is Rein van achteren zowel Taaramäe als Taamaräe.

En inderdaad, nu ik beide varianten opschrijf weet ik dus echt even niet meer hoe Rein bekend is bij de burgerlijke stand in Estland en hoe hij bekend is bij mensen die tussen 2003 en 2014 naar De Avondetappe met Mart Smeets keken.

Vanaf 2010 dook daar opeens een wielerexoot uit Estland op. En dan ook nog met een Nederlandse voornaam. Rein Taamaraë. Wie is die Rein Taamaräe? Als je 'm googelde om wat meer informatie over hem te verkrijgen, kwam je bedrogen uit. Bedoelde je: Rein Taaramäe?

Nee Google, ik bedoel Rein Taamaräe. Want dat is de renner die in De Avondetappe jarenlang nét geen etappes won, nét geen top-10 klasseringen in het algemeen klassement reed (in 2011 werd-ie elfde) en ongetwijfeld ook weleens 'die rare Est' is genoemd in de samenvattinkjes van de Touretappe van de dag die Mart Smeets zo heerlijk al improviserend becommentarieerde vanaf een Frans dorpsplein.

En nu reed die rare Est dus op z'n 34e onder z'n echte naam en in de fluorescerende kleuren van Intermarché-Wanty-Gobèrt op een steile Spaanse pukkel iedereen van de kopgroep uit het wiel. Taaramaë in het rood. Nu Taamaraë nog, want behalve Rein Taaramaë in het rood zien rijden, wil ik ook zijn culttweelingbroer Rein Taamaraë in het rood zien rijden.

Dus NOS, bel Mart op, laat hem voor één keer de samenvatting van de Vuelta-etappe in het Sportjournaal van kwart voor zeven becommentariëren – het hoeft niet eens vanaf een dorpsplein, de bezemkast is prima. Maar doe het snel, want er bestaat een kans dat Taamaräe binnenkort weer uit het rood wordt gereden door Pirmoz Gorlic.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Andrei Tchmil over Van Aert: ‘Volgens mij moet hij naar Lefevere toe, die kan hem grote koersen laten winnen’

In gesprek met Bahamontes gaat Tchmil, die tegenwoordig een wielerfabriek heeft in Moldavië, in...

Danny van Poppel maakt grote indruk als lead-out Jakobsen: ‘Ik dacht even: waar blijft hij, maar hij kwam daarna zo hard!’

Even leek Jakobsen in de slotfase iets te ver te zitten na een versnelling...

Jakobsen kroont zich tot nieuwe Europees kampioen: ‘Iedereen van de ploeg deed een perfecte beurt’

Dat het EK in München voor de sprinters zou zijn was duidelijk te zien...

Mathieu van der Poel en de weg naar topvorm op het WK in Australië

Met de stille trom vertrok Mathieu van der Poel uit de voor hem teleurstellend...

Meer zoals dit

Tom Boonen vond de Tour maar niks: ‘Kakkerlakken kropen over de vloer’

Tom Boonen is inmiddels alweer vijf jaar geen profwielrenner meer. De 41-jarige Kempenaar nam...

Video | Vueltakoorts neemt toe: indrukwekkend fietsmaïsdoolhof om Nederlandse start te eren

Nog minder dan een week en de Vuelta Holanda gaat van start met een...

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...