Vuelta | Vlakker gaat het niet worden in Spanje

Een volgende dag die voor de sprinters gaat zijn. Kan Fabio Jakobsen weer toeslaan?

Jakobsen

Parkoers: Vlakker krijg je het niet in Spanje

Afgaande op het profiel van de vijfde etappe gaan de renners het niet vlakker krijgen in Spanje. Er zijn zelfs geen Spaans vlakke meters op te zien. Toch houdt koersdirecteur Fernando Escartín een slag om de arm. “Een zo goed als vlakke etappe wat nogmaals een goede dag voor de sprinters belooft te worden. Het grootste gevaar gaat de wind zijn. Het gebied van deze etappe heeft veel open stukken en een sterke wind zal de etappe een stuk moeilijker kunnen maken.”

De laatste keer dat finishplaats Albacete de Vuelta mocht verwelkomen, was in 2014. De zege ging dat jaar naar Nacer Bouhanni. In het verleden wonnen ook Nederlanders Gerben Karstens, Mathieu Hermans en Jean-Paul van Poppel in de grootste stad van de regio Castilië-La Mancha.

Profiel etappe

Favorieten

Gezien het profiel van de etappe kan het niet anders dan dat deze rit in een massasprint gaat eindigen. Dan zal Fabio Jakobsen na zijn triomf gisteren als een van de topfavorieten aan de start gaan. Samen met Jasper Philipsen en Arnaud Démare. Verder is het letten op Jordi Meeus als die eindelijk eens de ruimte krijgt om mee te sprinten. Andere namen: Michael Matthews, Alberto Dainese en Juan Sebastian Molano.

Geschiedenis: Oscar Sevilla en zijn tweede leven in Colombia

Oscar Sevilla is inmiddels 44 jaar, maar reed dit seizoen naar de tweede plaats in de Vuelta al Tachira, de derde stek in Vuelta a Colombia en de achtste plek in de Tour du Rwanda. De carrière van de in de regio Albacete geboren Sevilla is in twee delen op te splitsen. Van 1996 tot en met 2006 reed hij op het hoogste niveau, terwijl hij vanaf 2011 vooral het Zuid-Amerikaanse circuit aandoet.

Sevilla werd in 2006 ontslagen door T-Mobile nadat bleek dat hij klant was van dopingdokter Eufemiano Fuentes. Het belangrijkste wapenfeit van Sevilla in de begin jaren van zijn loopbaan was de tweede plaats in de Vuelta a España van 2001. Sevilla woont met zijn vrouw en twee kinderen in Colombia en traint regelmatig met WorldTour-renners als Rigoberto Uran, Egan Bernal en Sergio Henao.

Streek: Gelegen in het grootste wijngebied van Spanje

De regio Castilië-La Mancha is onder meer bekend vanwege het grootste wijngebied van Spanje: La Mancha. Op wereldniveau moet La Mancha qua aantal hectare enkel het wijngebied Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk voorlaten. La Mancha is 161.610 hectare groot en al zeker sinds de middeleeuwen wordt er wijn geproduceerd.

Het klimaat in La Mancha is ideaal voor de wijnbouw en de relatief goedkope grondprijzen zorgden ervoor dat veel van de grootste wijnproducenten zich in de jaren zeventig en tachtig in La Mancha vestigden. Naast de wijnproductie is ook schapenteelt belangrijk. De Queso Manchego is een bekend kaasproduct uit La Mancha. De zoutgemaakte kaas wordt door gerechten gedaan, maar vooral gegeten als tapa.