Vuelta | Philipsen sprint naar nieuwe zege na een door zware crash ontsierde finale

Jasper Philipsen heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Vuelta a España. Hij maakte het knappe werk van zijn teamgenoten af. Fabio Jakobsen eindigde als tweede.

Philipsen

Vlakker dan in de vijfde etappe zou het hoogstwaarschijnlijk niet gaan worden in Spanje. Echt veel animo om in de kopgroep te gaan was er dan ook niet. Drie renners van de Spaanse ProTeams kregen al snel de zegen van het peloton, waar het Intermarché Wanty Gobert van leider Rein Taaramäe het heft logischerwijs in handen nam. De drie vluchters luisterden naar de namen Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Oier Lazkano (Caja Rural) en Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi). Van het drietal was het Lazkano die het langst vooruitreed, maar hij werd op een kleine twintig kilometer van de meet ingerekend.

In het peloton probeerden Deceuninck-Quick Step en Groupama-FDJ het nog op de kant te gooien, maar er stond te weinig wind voor waaiers. Lange tijd gebeurde er bar weinig in het peloton, maar met nog iets meer dan tien kilometer te gaan, kwam een groot gedeelte van het peloton vanuit het niets ten val. Onder andere leider Taaramäe lag erbij, maar de grootste slachtoffers waren fysiek Mikel Nieve en Romain Bardet. De Fransman was zwaar gehavend, maar stapte wel weer op de fiets. Hij kwam op grote achterstand van zijn concurrenten binnen.

Het overgebleven peloton temporiseerde weliswaar, maar met nog zes kilometer te gaan werd het tempo weer de hoogte ingegooid. Er lag immers ook nog een etappezege te wachten aan de finish. Alpecin-Fenix, Deceuninck-Quick Step en UAE Team Emirates waren zeer actief in de lead-out. De laatste bocht lag op een kilometer van de finish. De mannen van Alpecin-Fenix gingen als eerste door die bocht en de ploeg kon de trein optimaal op de rit houden, waarna Philipsen het vakkundig kon afronden.

Jakobsen zat lange tijd ingesloten en kwam te laat om nog voor de zege te sprinten. Hij eindigde als tweede. Taaramäe kwam meer dan twee minuten van het peloton over de meet, waardoor Kenny Elissonde de nieuwe leider is in het algemeen klassement.