HomeVuelta a EspañaVuelta | Grotendeels vlak, maar loodzware slotfase kolfje naar de hand van...

Vuelta | Grotendeels vlak, maar loodzware slotfase kolfje naar de hand van Roglic

Alles gaat in de zesde etappe aankomen op de laatste twee kilometer. Op de Alto de la Montaña de Cullera van gemiddeld 8,7 procent.

Parkoers: Aanloop vlak, maar de finish is voor klauteraars

De eerste vijftig kilometer van de zesde etappe gaat redelijk op en af, maar vanaf dan loopt het tot twee kilometer van de finish grotendeels naar beneden of vlak. De rit zal beslist worden op de Alto de la Montaña de Cullera. Het is een etappe voor de klauteraars met een sterk eindschot. Voor mannen als Primož Roglič en Alejandro Valverde.

De klim is namelijk zo’n 1,8 kilometer lang en stijgt aan liefst 9,2 procent. Een typisch Spaanse beklimming waarvoor de explosieve types hun hart ophalen. De beklimming is redelijk geleidelijk, maar het zwaarste stuk loopt voor heel even aan 27 procent. Echt werk voor de krachtpatsers dus.

Profiel van de etappe

Favorieten

Zoals gezegd is het een aankomst voor de explosieve klimmers. Dan kun je niet anders dan Primoz Roglic als topfavoriet aanmerken. De Sloveen klimt als de beste en is ook nog snel aan de meet. Vroeger was dit een aankomst waar je blind kon inzetten op Alejandro Valverde. De Spanjaard gaat nog steeds meespelen, maar of hij zich met Roglic kan meten…

Verder zou dit ook weleens een aankomst kunnen zijn voor Tom Pidcock. En dan heeft Ineos Grenadiers ook nog Adam Yates, Egan Bernal en Richard Carapaz in de gelederen. Misschien dat Maximilian Schachmann hier ook kan gaan meespelen, maar het lijkt op het eerste oog net iets te zwaar voor de Duits kampioen. Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar de prestatie van Wout Poels. Het zou een aankomst kunnen zijn voor de Limburger, maar krijgt hij ook de kans om voor eigen rekening te rijden?

Geschiedenis: Angel Casero, de vergeten Vuelta-winnaar van 2001

Het peloton rijdt in de zesde etappe de regio Valencia binnen. Een voetbalstad, maar zeer zeker ook een stad van wielrennen. Calpe, gelegen in de regio Valencia, is een bekende uitvalbasis in de winter, de Ronde van Valencia is een hoogaangeschreven voorbereidingskoers en ook menig topwielrenner uit het verleden komt uit de stad.

Zoals Ángel Casero, de Vuelta-winnaar van 2001. Casero greep de leiderstrui dat jaar pas op de laatste dag, nadat hij in de tijdrit de benodigde tijd terugpakte op concurrent Oscar Sevilla. Naar later bleek, deed hij dat met hulp van dopingdokter Eufemiano Fuentes. Dat kwam boven tafel toen een bloedzak met de letters Casero werd gevonden in Fuentes zijn kliniek. De eeuwige roem als Vuelta-winnaar was op dat moment ver weg, want Casero stopte meteen met wielrennen. Later opende hij zijn eigen fietsenwinkel en werd hij makelaar.

Streek: Finish in het heerlijk mediterraanse Cullera

In volle finale zullen de renners weinig oog hebben voor de fijne omstandigheden, maar nadien kunnen ze wellicht een graantje meepikken van het mediterraanse leven in deze regio. Finishplaats Cullera is gelegen aan het strand en staat bekend om de regionale keuken die gebaseerd is op de citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen en citroenen) waarmee de boomgaarden in de omgeving volhangen. Vanuit zee halen vissers bovendien verse vis en zeevruchten.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Fietsmerk Scott photoshopt de Paus prachtig op een mountainbike in volle afdaling

Wielrennen is van huis uit een katholieke sport. De Paus zegent bijvoorbeeld nog ieder...

Wielrennen op tv: de Dauphiné en koersen in de lage landen deze week!

Het wielercircus dender weer in volle vaart door. Deze week staan er een aantal...

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...