HomeVuelta a EspañaVuelta | Grotendeels vlak, maar loodzware slotfase kolfje naar de hand van...

Vuelta | Grotendeels vlak, maar loodzware slotfase kolfje naar de hand van Roglic

Alles gaat in de zesde etappe aankomen op de laatste twee kilometer. Op de Alto de la Montaña de Cullera van gemiddeld 8,7 procent.

Parkoers: Aanloop vlak, maar de finish is voor klauteraars

De eerste vijftig kilometer van de zesde etappe gaat redelijk op en af, maar vanaf dan loopt het tot twee kilometer van de finish grotendeels naar beneden of vlak. De rit zal beslist worden op de Alto de la Montaña de Cullera. Het is een etappe voor de klauteraars met een sterk eindschot. Voor mannen als Primož Roglič en Alejandro Valverde.

De klim is namelijk zo’n 1,8 kilometer lang en stijgt aan liefst 9,2 procent. Een typisch Spaanse beklimming waarvoor de explosieve types hun hart ophalen. De beklimming is redelijk geleidelijk, maar het zwaarste stuk loopt voor heel even aan 27 procent. Echt werk voor de krachtpatsers dus.

Profiel van de etappe

Favorieten

Zoals gezegd is het een aankomst voor de explosieve klimmers. Dan kun je niet anders dan Primoz Roglic als topfavoriet aanmerken. De Sloveen klimt als de beste en is ook nog snel aan de meet. Vroeger was dit een aankomst waar je blind kon inzetten op Alejandro Valverde. De Spanjaard gaat nog steeds meespelen, maar of hij zich met Roglic kan meten…

Verder zou dit ook weleens een aankomst kunnen zijn voor Tom Pidcock. En dan heeft Ineos Grenadiers ook nog Adam Yates, Egan Bernal en Richard Carapaz in de gelederen. Misschien dat Maximilian Schachmann hier ook kan gaan meespelen, maar het lijkt op het eerste oog net iets te zwaar voor de Duits kampioen. Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar de prestatie van Wout Poels. Het zou een aankomst kunnen zijn voor de Limburger, maar krijgt hij ook de kans om voor eigen rekening te rijden?

Geschiedenis: Angel Casero, de vergeten Vuelta-winnaar van 2001

Het peloton rijdt in de zesde etappe de regio Valencia binnen. Een voetbalstad, maar zeer zeker ook een stad van wielrennen. Calpe, gelegen in de regio Valencia, is een bekende uitvalbasis in de winter, de Ronde van Valencia is een hoogaangeschreven voorbereidingskoers en ook menig topwielrenner uit het verleden komt uit de stad.

Zoals Ángel Casero, de Vuelta-winnaar van 2001. Casero greep de leiderstrui dat jaar pas op de laatste dag, nadat hij in de tijdrit de benodigde tijd terugpakte op concurrent Oscar Sevilla. Naar later bleek, deed hij dat met hulp van dopingdokter Eufemiano Fuentes. Dat kwam boven tafel toen een bloedzak met de letters Casero werd gevonden in Fuentes zijn kliniek. De eeuwige roem als Vuelta-winnaar was op dat moment ver weg, want Casero stopte meteen met wielrennen. Later opende hij zijn eigen fietsenwinkel en werd hij makelaar.

Streek: Finish in het heerlijk mediterraanse Cullera

In volle finale zullen de renners weinig oog hebben voor de fijne omstandigheden, maar nadien kunnen ze wellicht een graantje meepikken van het mediterraanse leven in deze regio. Finishplaats Cullera is gelegen aan het strand en staat bekend om de regionale keuken die gebaseerd is op de citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen en citroenen) waarmee de boomgaarden in de omgeving volhangen. Vanuit zee halen vissers bovendien verse vis en zeevruchten.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten doet ontboezeming over WK in Bergen: ‘Ik was zo depressief, de zwaarste drie dagen die ik gekend heb’

Annemiek van Vleuten blikte in de podcast van oud-wielrenners Bobby Julich en Jens Voigt,...

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Meer zoals dit

🎥 Van Kuss’ reggaeton tot De Gendts snoeiharde metal: Vuelta-renners over de muziek die ze draaien

We zijn allereerst natuurlijk geïnteresseerd in de prestaties van een wielrenner, maar het is...

Michel Wuyts: ‘Remco Evenepoel heeft de capaciteiten om in 2024 de Tour te winnen’

Remco Evenepoel zal met gemengde gevoelens terugblikken op zijn Vuelta a España. Hij won...

Armstrong en Bruyneel kritisch over ‘ronderenner’ Evenepoel: ‘Hij mag geen slechte dag meer hebben’

Het was niet het resultaat waarvoor Remco Evenepoel naar de Vuelta was gekomen. De...