HomeVuelta a EspañaVuelta | Fenomenale Cort Nielsen blijft Roglic voor op steile slotklim

Vuelta | Fenomenale Cort Nielsen blijft Roglic voor op steile slotklim

Magnus Cort Nielsen heeft de zesde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Hij bleef Primoz Roglic voor, die wel de nieuwe leider is.

In het begin van de etappe werd er flink aangevallen in het peloton. Uiteindelijk wisten vijf renners zich los te maken van de groep. Daarbij twee Nederlanders, namelijk Jetse Bol en Bert-Jan Lindeman. De rest van de kopgroep werd gevormd door Magnus Cort Nielsen, Joan Bou en Ryan Gibbons. De kopgroep reed een voorsprong van meer dan vijf minuten bijeen, maar het was Team BikeExchange dat in dienst van Michael Matthews de kopgroep onder controle probeerde te houden. Hoewel de kopgroep sterk was, vloog de tijd er dan ook af. In het peloton ging het hard, want mede door de wind was het constant onrustig in de groep met favorieten.

Dat resulteerde in verschillende valpartijen. Op zo'n dertig kilometer van de meet ontstonden er ook daadwerkelijk waaiers. Het grootste slachtoffer van het waaiergeweld was leider Kenny Elissonde, maar de Fransman en veel van de achterblijvers wisten desondanks terug te keren. De rust keerde even terug in het peloton, maar vervolgens ging Movistar op jacht naar de kopgroep, dat met nog twintig kilometer te gaan zo'n twee minuten voorgift had.

De onrust in het peloton bleef, want de renners moesten het punt waar even daarvoor waaiers ontstonden nog een keer passeren. Hoewel het tempo heel hoog was, ontstonden amper scheurtjes. Wel werd Hugh Carthy even op achterstand gereden, maar de Brit kon de aansluiting weer maken. Ondertussen had de kopgroep met 7,5 kilometer te gaan nog een voorsprong van een minuut, maar de zware slotklim van twee kilometer aan 8,7 procent wachtte nog.

Hoewel de vijf koplopers zich kranig weerden, leken ze net niet genoeg over te hebben aan de voet van de beklimming om echt te strijden voor de zege. Zeker toen Dylan van Baarle het tempo nog eens de hoogte ingooide. De Britste ploeg ging vrolijk door toen Jhonatan Narvaez van onder aan de klim meteen volle bak ten aanval trok. De kopgroep leek eraan voor de moeite, maar Cort Nielsen en Lindeman hadden nog iets over.

Zeker de Deen, want die loste Lindeman op de steile stukken. In de groep met favorieten viel het soms even stil, maar de snelle Michael Matthews ging dan maar zelf op kop rijden. Ondertussen had Cort Nielsen nog steeds een voorsprong en toen Australiër het gat niet dicht kreeg, mocht hij echt gaan hopen op de zege. Roglic probeerde het nog met een ultieme sprint, maar de Sloveen strandde uiteindelijk in het wiel van de renner van EF Education-Nippo. Roglic is wel de nieuwe leider in het klassement.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....