HomeVuelta a EspañaVuelta | Fenomenale Cort Nielsen blijft Roglic voor op steile slotklim

Vuelta | Fenomenale Cort Nielsen blijft Roglic voor op steile slotklim

Magnus Cort Nielsen heeft de zesde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Hij bleef Primoz Roglic voor, die wel de nieuwe leider is.

In het begin van de etappe werd er flink aangevallen in het peloton. Uiteindelijk wisten vijf renners zich los te maken van de groep. Daarbij twee Nederlanders, namelijk Jetse Bol en Bert-Jan Lindeman. De rest van de kopgroep werd gevormd door Magnus Cort Nielsen, Joan Bou en Ryan Gibbons. De kopgroep reed een voorsprong van meer dan vijf minuten bijeen, maar het was Team BikeExchange dat in dienst van Michael Matthews de kopgroep onder controle probeerde te houden. Hoewel de kopgroep sterk was, vloog de tijd er dan ook af. In het peloton ging het hard, want mede door de wind was het constant onrustig in de groep met favorieten.

Dat resulteerde in verschillende valpartijen. Op zo'n dertig kilometer van de meet ontstonden er ook daadwerkelijk waaiers. Het grootste slachtoffer van het waaiergeweld was leider Kenny Elissonde, maar de Fransman en veel van de achterblijvers wisten desondanks terug te keren. De rust keerde even terug in het peloton, maar vervolgens ging Movistar op jacht naar de kopgroep, dat met nog twintig kilometer te gaan zo'n twee minuten voorgift had.

De onrust in het peloton bleef, want de renners moesten het punt waar even daarvoor waaiers ontstonden nog een keer passeren. Hoewel het tempo heel hoog was, ontstonden amper scheurtjes. Wel werd Hugh Carthy even op achterstand gereden, maar de Brit kon de aansluiting weer maken. Ondertussen had de kopgroep met 7,5 kilometer te gaan nog een voorsprong van een minuut, maar de zware slotklim van twee kilometer aan 8,7 procent wachtte nog.

Hoewel de vijf koplopers zich kranig weerden, leken ze net niet genoeg over te hebben aan de voet van de beklimming om echt te strijden voor de zege. Zeker toen Dylan van Baarle het tempo nog eens de hoogte ingooide. De Britste ploeg ging vrolijk door toen Jhonatan Narvaez van onder aan de klim meteen volle bak ten aanval trok. De kopgroep leek eraan voor de moeite, maar Cort Nielsen en Lindeman hadden nog iets over.

Zeker de Deen, want die loste Lindeman op de steile stukken. In de groep met favorieten viel het soms even stil, maar de snelle Michael Matthews ging dan maar zelf op kop rijden. Ondertussen had Cort Nielsen nog steeds een voorsprong en toen Australiër het gat niet dicht kreeg, mocht hij echt gaan hopen op de zege. Roglic probeerde het nog met een ultieme sprint, maar de Sloveen strandde uiteindelijk in het wiel van de renner van EF Education-Nippo. Roglic is wel de nieuwe leider in het klassement.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Michel Wuyts: ‘Op de weg is Van Aert de betere van Van der Poel, in het veld is het andersom’

Althans, dat is wat Michel Wuyts stelt. Volgens de voormalig-commentator van Sporza hebben Eli...

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Meer zoals dit

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...

Vuelta | Hééél kort ritje (en latertje)! Alles wat je moet weten over etappe 21: La Rozas-Madrid

Parkoers Vorig jaar eindigde de Vuelta a España met een door Primož Roglič gewonnen slottijdrit...