Vuelta | We gaan klimmen! Hoe sterk is Team Jumbo-Visma?

Een op het oog heerlijke etappe met veel opvolgende beklimmingen. Een ideale rit om de knuppel in het hoenderhok te gooien! We verwachten spektakel.

Vuelta a España Tim Beck

Parkoers: Eerste etappe met veel opeenvolgende bergen

In etappe 3 lag de eerste finish bergop, maar daar was de aanloop wel volledig vlak. Dat is de zevende etappe niet het geval, want de renners moeten over liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen vooraleer de slotklim opdoemt. Vrijwel gelijk vanuit het vertrek krijgt het peloton de Puerto la Llancuna (9,6 kilometer aan 6,2 procent) voor de wielen. Het is tot de slotklim het zwaarste obstakel van de dag en een ideale springplank voor een geslaagde ontsnappingspoging.

Bij een slechte dag kan een klassementsman flink veel tijd verliezen, maar door de loeizware slotklim is het aannemelijker dat de koers wat langer gesloten blijft. De Balcón de Alicante is namelijk 3,8 kilometer lang en kent een stijgingspercentage van gemiddeld 9,6 procent. De zwaarste tweehonderd meter lopen aan zestien procent omhoog. “De favorieten moet hun tanden laten zien”, aldus Escartín.

Profiel van de dag

Favorieten

De slotklim van de zesde etappe heeft een en ander duidelijk gemaakt. Movistar met Enric Mas, Alejandro Valverde en Miguel Ángel López is vooralsnog de grootste uitdager van Primoz Roglic. Gaan zij oorlog maken en is Team Jumbo-Visma in staat aanvallen te pareren? De Nederlandse ploeg heeft nog niet uitgeblonken in deze Ronde van Spanje. Verder zal het moeilijk worden de koers te controleren, waardoor vluchters ook een kans hebben. Mannen als Andreas Kron, Simon Carr en waarom niet Thymen Arensman.

Geschiedenis: Het hoogtepunt van Edwig Van Hooydonck in grote rondes

Voor steengoede klassiekerrenners als Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Jasper Stuyven is het extreem moeilijk om een etappe te winnen in een grote ronde. In de jaren negentig was dat voor Edwig Van Hooydonck niet heel anders. De tweevoudig-winnaar van de Ronde van Vlaanderen wist één keer te zegevieren in een grote ronde. Dat was in de Vuelta a España van 1992 in de rit naar Gandia, startplaats van de zevende rit.

Van Hooydonck won na een monsterontsnapping. De Belg stopte in 1996 na de opkomst van EPO in het peloton. In de Gazet van Antwerpen noemde Van Hooydonck zich iemand met een pijl en boog die moest aantreden in een chemische oorlog. “Dopinggebruikers hebben me niet alleen geld afgepakt, maar ook het gevoel de beste te zijn.” Het gevoel dat hij had tijdens die zesde Vuelta-rit van 1992.

Streek: Gandia, de bakermat van het gerecht Fideuà

Het Spaanse gerecht Fideuà kent zijn oorsprong in de startplaats van de zevende etappe: Gandia. Fideuà is een typisch Valenciaans gerecht. Volgens de overlevering is het gerecht ontstaan nadat een stel vrienden bij de bereiding van paella pasta gebruikte in plaats van rijst. Volgens de verhalen was dat puur toeval, want de vrienden waren rijst vergeten en hadden enkel pasta bij de hand. Naast de pasta worden ook zeevruchten en vis bereid. De culinaire uitvinding werd onwijs populair en snel opgenomen op de menu’s van de restaurants in Gandia.

Bekijk het originele bericht