Vuelta | Kan Jakobsen zijn tweede ritzege pakken?

We gaan weer sprinten. Kan Fabio Jakobsen weer toeslaan?

Vuelta a España Tim Beck

Parkoers: Kans vier voor de snelle mannen

De sprinters zullen hun wenkbrauwen fronsen bij het bestuderen van het routeboek, want in etappe acht volgt al de vierde kans voor de sprinters. Een echte kans, want er moet een hoop gebeuren wil de achtste etappe tussen Santa Pola en La Manga del Mar Menor niet in een massaspurt eindigen.

Er ligt geen enkele gecategoriseerde beklimming op de route en zelfs Spaans vlak is niet te bespeuren op het profiel. Toch kan de rit meer spektakel opleveren dan je op voorhand zou denken, zo stelt Escartín. Dat komt doordat het peloton grotendeels langs de kust rijdt. “Het is een winderig gebied, wat de etappe een stuk moeilijker kan maken.” Hopen op de weergoden.

Favorieten

Het zal uit kijken zijn naar dezelfde sprinters die we in de vorige sprints gezien hebben. Naar Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen dus. Verder is het de vraag of Groupama-FDJ Arnaud Démare eens optimaal kan brengen. De Fransman kan zijn hattrick aan ritzege in grote rondes vervolledigen. Andere namen: Juan Sebastian Molano, Michael Matthews Jordi Meeus en Davide Cimolai.

Geschiedenis: Vuelta gunt sprinters meer kansen dan de laatste jaren

In de Vuelta-gids van vorig jaar schreven we dat de sprinters pas in de negende rit voor de tweede kans konden gaan strijden. Vier sprintkansen in de eerste week is normaliter een unicum in de Vuelta a España. De laatste tien jaar was de verdeling van de sprintritten in de eerste week als volgt: 2020: 2. 2019: 2. 2018: 2, waarvan allebei lastig. 2017: 2. 2016: 3 waarvan allemaal lastig. 2015: 3, waarvan 2 lastig. 2014: 5, waarvan 3 lastig. 2013: 3, waarvan allemaal lastig. 2012: 3. 2011: 3, waarvan 1 lastig. Veel van de ritten gewonnen door sprinters hadden in de slotfase nog een lastig heuveltje op de route, maar dit jaar is dat minder het geval. De eerste week wordt dan ook een waar sprintersfestijn.

Streek: Langs de kust en het grootste zeewatermeer van Europa

Het eerste gedeelte van de etappe verloopt volledig langs de kust. Na een lusje door de stad Cartagena keert het peloton weer richting zee. Finishplaats La Manga del Mar Menor is een landstrook gelegen in zee. De strook land scheidt het grootste zoutwatermeer van Europa met de Middellandse Zee.

Door zwemster en Hollywood-actrice Esther Williams werd het zeewatermeer uitgeroepen tot het grootste zwembad ter wereld. De lagune is niet dieper dan zeven meter en staat bekend om het warme water. De lagune is zo’n 170 vierkante meter.

Bekijk het originele bericht