Vuelta | Vluchters of klassementsrenners voor de dagzege?

Na een heerlijke sprint van Fabio Jakobsen is het nu weer te beurt aan de klimmers. Gaat Primoz Roglic de leiderstrui met opzet kwijtspelen?

Vuelta a España Tim Beck

Parkoers: Eerste écht zware bergetappe

Natuurlijk, de renners hebben al serieus moeten klimmen deze week, maar de negende etappe is de eerste keer dat het écht heel zwaar wordt. “Een pure bergetappe”, zegt Escartín erover. Zo’n 190 kilometer met in totaal 4500 hoogtemeters en eenzelfde profiel als toen Ryder Hesjedal de etappe in 2009 won.”

De eerste honderd kilometer van de rit zijn nog relatief eenvoudig, maar dan wacht de Alto Collado Venta Luisa (21,9 kilometer aan 4,6 procent). Na een afdaling en een kleine helling zal de beslissing vallen op de Alto de Velefique, die 12,8 kilometer is en gemiddeld aan 7,3 procent omhoogloopt. De zwaarste kilometer loopt aan gemiddeld 11,4 procent.

Profiel van de etappe

Favorieten

De kans zit er dik in dat Team Jumbo-Visma de leiderstrui liever kwijt dan rijk is de komende week. Dan zit het er dik in dat goede vluchters op meer dan vijf minuten de ruimte krijgen om de trui te pakken. Dan moet je denken aan jongens als Clément Champoussin, Lilian Calmajane, Damiano Caruso, Andreas Kron en Rudy Molard. Mocht het toch een strijd tussen de klassementsrenners worden, dan kun je mannen als Primoz Roglic, Enric Mas, Egan Bernal, Adam Yates en Miguel Ángel López vooraan wachten.

Geschiedenis: De herinneringen van Robert Gesink op de Alto de Velefique

Wie nog eens wil zien hoe goed Robert Gesink ook als kopman was, kan putten uit een rijk arsenaal aan prestaties. Een van de momenten van de Achterhoeker op topniveau was in de Vuelta a España van 2009. Op de Alto de Velefique won Ryder Hesjedal weliswaar de etappe, maar reed Gesink met een verschroeiende demarrage alle concurrenten uit zijn wiel.

Gesink eindigde die Vuelta a España uiteindelijk als zesde. De voorbije jaren is hij naar een helpersrol toegegroeid. Vorig jaar daarover in Wieler Revue: “Ik heb nog een fantastisch niveau en met mijn cijfers kun je in de buurt komen van de top 10, maar de andere jongens in de ploeg zijn nog beter.” Na zijn ongelukkige sleutelbeenbreuk in de Tour de France richt Gesink zich op de Vuelta a España. Het zal zijn achtste deelname worden.

 Streek: Finish op een steenworpafstand van de Tabernaswoestijn

De Vuelta a España van vorig jaar werd georganiseerd in oktober en november, waardoor de weersomstandigheden af en toe spookachtig waren. Het was eens iets anders dan de bloedhitte die de Spaanse ronde normaliter kenmerkt. Dit jaar is alles weer bij het oude. In dit gedeelte van Spanje is het in augustus gemiddeld rond de dertig graden.

Finishplaats Velefique ligt niet ver van de Tabernaswoestijn, een woestijn die is ontstaan door het droge klimaat veroorzaakt door de bergketens rondom deze regio. Het gemiddeld aantal regendagen in de Tabernaswoestijn is slechts vier per jaar. Het is verder bekend vanwege de opnames van diverse westerns en het themapark Mini Hollywood.

Bekijk het originele bericht