HomeAchtergrondEindelijk gaat het weer goed met Zdenek Stybar: 'Nog nooit zo blij...

Eindelijk gaat het weer goed met Zdenek Stybar: ‘Nog nooit zo blij geweest vier weken van huis te zijn’

Het was met z'n hartproblemen een moeilijk jaar voor de sympathieke Tsjech. Daar vertelt hij over, maar ook over hoe hij het weer heel erg naar z'n zin heeft in de Vuelta en al uitkijkt naar de cross!

We kennen de 36-jarige Zdenek Stybar als iemand die altijd vrolijk is en altijd een lach op het gezicht heeft. Helaas voor de Tsjech was daar het afgelopen jaar weinig aanleiding toe. Tegenslag op tegenslag.

Want 2021 zag er ongeveer zo uit voor Stybar: eerst was er aan het begin van het jaar op persoonlijk vlak tegenslag met het overlijden van z'n opa, daarna kreeg hij te maken met hartritmestoornissen (en bijbehorende operatie), een darmontsteking en als toetje nog eens een pinkbreuk in Dwars Door Het Hageland.

Buiten het overlijden van z'n opa hakte met name de hartproblemen erin bij Stybar, die vorig jaar al de Tour miste door knieproblemen en aan het eind van het seizoen ook nog corona kreeg. “Toen ik net voor de Ronde van Vlaanderen naar het ziekenhuis afzakte omdat er iets niet leek te kloppen, was dat letterlijk met een klein hartje. Of mijn carrière zat erop, of ik zou moeten rusten, of er was niets aan de hand en ik reed op zondag gewoon de Ronde. Het werd iets tussenin.”

Stybar kon namelijk worden geholpen met een relatief kleine ingreep. Hij kon weer koersen. Nou ja, na alle pech die daar nog op volgde. En dat is eigenlijk nu pas echt weer, in de Vuelta. De Tsjech is dan ook zo blij als een kind dat hij aan de start stond in Burgos, vertelt hij in Het Nieuwsblad.

“Niemand vertrekt graag om vier weken van huis weg te zijn. Maar ik was nooit eerder zo blij dat ik vier weken van huis weg mocht zijn. Ik heb dit jaar veel te weinig gekoerst, ik heb de wedstrijden gemist. Veel getraind, twee hoogtestages, die lange reis heen en terug naar Tokio voor de Olympische Spelen. Ik had gewoon nood aan de Vuelta: opstaan, koersen, slapengaan.”

En Stybar kan ook weer vooruitkijken, al heeft hij door alle tegenslag ook geleerd het vooral dag per dag te bekijken. “Het WK en Parijs-Roubaix zijn nog grote doelen maar ik ben in eerste instantie blij dat ik hier ben, dat ik Fabio Jakobsen kan helpen. Dat motiveert me, ik ben nu vooral bezig met de Vuelta.”

Maar toch, Stybar kan het tot slot niet laten toch ook even vooruit te kijken naar z'n grote liefde, de cross. “Ik zou heel graag terug vaker willen crossen omdat ik de laatste twee jaar te weinig competitie heb gehad. Dus als het kan, dan zou ik heel graag komende winter meer crossen willen rijden. Maar eerst deze Vuelta tot een goed einde brengen. Werken voor Fabio waar nodig en zelf mijn kansen grijp waar het kan!”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | De Speld en Tour de Tietema presenteren: het lichtste (en grappigste) wielershirt ooit!

De Speld mengde zich in een samenwerking met La Machine al eerder in de...

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Meer zoals dit

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Opa Lotte Kopecky: ‘Denk niet dat ze ooit al een disco van binnen heeft gezien’

Lotte Kopecky kende na een schitterend voorjaar met onder andere winst in de de...