Vuelta | Caruso imponeert met solozege van zeventig kilometer

Damiano Caruso heeft de negende etappe van de Vuelta a España voor zich opgeëist. Dat deed de Italiaan op indrukwekkende wijze, want hij maakte een solo van liefst zeventig kilometer af.

Caruso
  • Damiano Caruso Damiano Caruso

De openingsfase van de negende etappe was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Slag om slinger werd er gedemarreerd en onder anderen Wout Poels liet zich gelden in de beginfase. De Limburger kon desondanks niet wegkomen bij het peloton. Toch zat uiteindelijk een Nederlander in de kopgroep, namelijk Martijn Tusveld.

Een aantal andere namen vooraan: Romain Bardet, Rafal Majka, Geoffrey Bouchard, Kenny Elissonde en Damiano Caruso. Op zo'n zeventig kilometer van de meet nam Ineos Grenadiers de kop van het peloton over van Team Jumbo-Visma in jacht op de koplopers. Voor Caruso het sein om in z'n eentje verder te gaan en onder anderen Bardet, Tusveld, Majka en Bouchard achter te laten.

De nummer twee van de Giro d'Italia reed stoïcijns verder en de Britse ploeg kwam niet heel veel dichterbij. Met nog veertig kilometer voor de boeg hield Ineos Grenadiers het dan ook voor gezien op kop van het peloton. Tot de slotklim liep Caruso alsmaar verder uit en eigenlijk was aan de voet wel duidelijk dat de strijd om de dagzege was beslist. Caruso was te ver weg voor de favorieten en maakte een geweldige solo van zeventig kilometer af.

Het was een dag met dubbele gevoelens voor Bahrain-Victorious, want op de slotklim was het Mikel Landa die al aan de voet moest lossen. Ook Aleksandr Vlasov zakte er flink doorheen. Er werd een aantal keer aangevallen door Adam Yates en Miguel Ángel López, maar van de favorieten bleken Roglic en Mas de besten. Met López, Haig en Yates achter hen. Bernal zat er ook bij, maar was duidelijk niet in hele goeden doen en verloor in de laatste fase de nodige tijd.

Terwijl Caruso de dagzege al meters van tevoren kon vieren, was het interessant om te zien wie de tweede plaats zou pakken. Mas maakte op de slotklim een goede indruk, maar hij kon Roglic in de sprint niet van de tweede plaats en zes bonificatieseconden houden. De kopman van Team Jumbo-Visma heeft een voorsprong van 28 seconden op Mas.