Vuelta | Te zwaar voor de sprinters, te makkelijk voor de klimmers

Een klassiek Vuelta-ritje dat alle kanten op kan. De grote vraag is: wat wil Michael Matthews?

Matthews

Parkoers: Een ritje voor de vluchters?

Na de zware beproeving in de negende etappe krijgen de renners een welverdiende rustdag. Voor een gedeelte van het peloton zal ook etappe 10 een halve rustdag worden. De 190 kilometer door Andalusië zijn grotendeels vlak. Er wacht slechts één obstakel en dat is de Puerto de Aláchar. Dat is overigens wel een loodzware heuvel, want de 4,6 kilometer aan 8,9 procent zijn gemaakt voor de pure klauteraars.

Twee van de vijf kilometer gaan omhoog tegen meer dan tien procent, maar de laatste honderden meters vlakt het enigszins af. Vervolgens is het in vliegende vaart naar finishplaats Rincón de la Victoria. Het meest voor de hand liggende scenario is dat een groep met vluchters gaat strijden om de dagzege. Of hebben sterk klimmende sprinters andere plannen?

Profiel van de dag

Favorieten

Voor mannen als Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen is het te zwaar vandaag, maar wat kunnen mannen als Michael Matthews en Magnus Cort op dit parkoers? Zij gelden als de favorieten, maar zijn hun ploegen sterk genoeg om de vlucht van de dag te controleren? In principe hebben ze het geluk dat de eerste 150 kilometer vrij makkelijk zijn te controleren, maar waarschijnlijk zijn er ook veel renners geïnteresseerd in de vlucht van de dag. Mannen als Andreas Kron, Alex Aranburu, Maximilian Schachmann, Andrea Bagioli en wellicht ook wel Matteo Trentin.

Geschiedenis: De streek van de Ruta del Sol

De streek Andalusië is zoals ieder deel van Spanje onlosmakelijk verbonden met de Vuelta a España, maar ook eerder in het seizoen strijkt een gedeelte van het peloton al neer in de regio voor de Ruta del Sol. Dit jaar gewonnen door Miguel Ángel López. De eerste editie van de Ruta del Sol werd georganiseerd in 1925. Vervolgens werd de koers liefst dertig jaar niet gehouden. Pas in 1955 kreeg de Ruta del Sol een vervolg en sindsdien kon de Ruta del Sol alleen in 1978 geen doorgang vinden.

In totaal staan zes Nederlanders op de erelijst. Achtereenvolgens: Jan Krekels (1972), Gerrie Knetemann (1976), Jos Schipper (1981), Steven Rooks (1986), Erik Dekker (2001) en Joost Posthuma (2009). De Ruta del Sol ligt vooral Alejandro Valverde heel goed, want de kopman van Movistar wist de ronde liefst vijf keer te winnen en is daarmee recordhouder.

Streek: Start in voor het peloton bekende badplaats

Startplaats Roquetas de Mar is samen met Mojácar een bekend toeristisch oord aan de Costa de Almería. De badplaats leeft van het toerisme, dat door het gunstige klimaat niet in seizoenen is opgedeeld. Ook in de winterperiode wordt geld verdiend via toerisme. Voor het wielerpeloton is het geen onbekende plaats.

Er eindigden in het verleden twee Vuelta-etappes in Roquetas de Mar (in 2002 won Mario Cipollini en in 2018 zegevierde Simon Clarke), maar het is de laatste jaren vooral bekend als finishplaats van de voorbereidingskoers Clasica de Almeria. De laatste vier edities van die eendagskoers finishten in Roquetas de Mar. Dit jaar won Giacomo Nizzolo de koers.