HomeVuelta a EspañaVuelta | Storer wederom de beste, Eiking neemt trui over van gevallen...

Vuelta | Storer wederom de beste, Eiking neemt trui over van gevallen Roglic

Michael Storer heeft in de de tiende etappe zijn tweede ritzege van deze Vuelta a España geboekt. De Australiër was verreweg de beste van een omvangrijke kopgroep.

In de beginfase werd duidelijk wat voor een etappe het zou worden. Er werd slag om slinger gedemarreerd en pas na zo'n tachtig kilometer ontstond een kopgroep van liefst 31 man. Enkele namen in de groep: Thymen Arensman, Martijn Tusveld, Dylan van Baarle, Guillaume Martin, Floris De Tier, Magnus Cort Nielsen, Clément Champoussin, Geoffrey Bouchard, Andrea Bagioli, Mauri Vansevenant, Maximilian Schachmann en Michael Storer, die al een etappe achter zijn naam had staan in deze Vuelta a España.

Op zo'n 25 kilometer van de meet lag de enige zware beklimming van de dag te wachten. Weliswaar van de tweede categorie, maar wel met zeer steile stukken. Het waren Aranburu, Trentin, Herrada en De Tier die net voor de voet van de klim ten aanval trokken, maar op de beklimming werden zij weer snel bijgehaald.

Op de klim was het vervolgens één renner die ver erbovenuit stak: Storer. De Australiër kreeg Clément Champoussin en Vansevanant nog wel met zich mee na zijn demarrage, maar zij konden de klimmer van Team DSM niet lang volgen. Vansevenant, Van Baarle, Champoussin en Eiking kwamen in de gevaarlijke afdaling nog heel dichtbij, maar Storer bleef ze desondanks voor.

Daarmee leek alles wel beslist in de tiende etappe, maar het was toch Roglic die de knuppel eens in het hoenderhok gooide. De Sloveen ging ten aanval en niemand kon ook maar in zijn wiel blijven. Mas, López en Haig bleken de beste klimmers achter de leider, maar vooral bij Ineos Grenadiers zakten de renners flink door het ijs. Aan de top van de beklimming had Roglic een voorsprong van zeventien seconden.

Hij dook vervolgens vol risico de afdaling in, maar dat ging niet lang goed. Roglic kwam ten val en zag zijn drie naaste belagers terugkeren. In de technische afdaling konden ook Aleksandr Vlasov, Felix Grosschartner en Sepp Kuss nog de aansluiting maken, maar Adam Yates en Egan Bernal verloren kostbare tijd. De Noor Eiking is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Andrei Tchmil over Van Aert: ‘Volgens mij moet hij naar Lefevere toe, die kan hem grote koersen laten winnen’

In gesprek met Bahamontes gaat Tchmil, die tegenwoordig een wielerfabriek heeft in Moldavië, in...

Danny van Poppel maakt grote indruk als lead-out Jakobsen: ‘Ik dacht even: waar blijft hij, maar hij kwam daarna zo hard!’

Even leek Jakobsen in de slotfase iets te ver te zitten na een versnelling...

Jakobsen kroont zich tot nieuwe Europees kampioen: ‘Iedereen van de ploeg deed een perfecte beurt’

Dat het EK in München voor de sprinters zou zijn was duidelijk te zien...

Mathieu van der Poel en de weg naar topvorm op het WK in Australië

Met de stille trom vertrok Mathieu van der Poel uit de voor hem teleurstellend...

Meer zoals dit

Video | Vueltakoorts neemt toe: indrukwekkend fietsmaïsdoolhof om Nederlandse start te eren

Nog minder dan een week en de Vuelta Holanda gaat van start met een...

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...