Vuelta | Typische Vuelta-slotfase met een steile slotklim is Roglic op het lijf geschreven

We gaan weer klauteren. In de slotfase wacht een typisch klimmetje voor de Vuelta a España. Een klimmetje waar Primoz Roglic weleens kan gaan uitpakken om seconden te pakken op zijn concurrenten.

Eiking

Parkoers: Korte etappe met loodzware slotfase

De elfde etappe is slechts 133,6 kilometer lang en loopt vrijwel constant op en af. Het venijn zit ‘m vooral in de staart, want na 120 kilometer wacht de Puerto de Locubin (9 kilometer aan gemiddeld 5 procent). De top van deze beklimming ligt op zo’n zeven kilometer van de meet, waarna tot 1,5 kilometer van de streep de weg grotendeels naar beneden gaat.

De finish is getrokken op een muurtje, waar de klauteraars naar voren zullen komen. Het type Alejandro Valverde. Vooral de laatste kilometer is zwaar, want die loopt aan zo’n acht procent. Escartín: “Een populaire steile klim, maar ook de wind en de hitte kunnen een bepalende factor gaan spelen. De aankomst wordt heel zwaar met stukken van meer dan twintig procent in de slotkilometer.”

Profiel etappe

Favorieten

Net als in veel van de Vuelta-etappes is de grote vraag: krijgen de vluchters de ruimte? Met Odd Christian Eiking als nieuwe leider krijgt Intermarché Wanty Gobert de leiding in handen. Kunnen zij de vlucht controleren en wil Team Jumbo-Visma voor de dagzege gaan? Gaan de favorieten voor de dagzege strijden, dan is Primoz Roglic de grote favoriet. Gevold door het Movistar-duo Enric Mas, Miguel Ángel López en ook Felix Grosschartner is explosief en in goeden doen.

Voor de vluchters kan Michael Storer zomaar voor zijn derde dagzege gaan. De Australiër is in topvorm, maar ook landgenoot Nick Schultz, Carlos Verona en Andreas Kron. En dan zijn er klassementsrenners als Richard Carapaz die zijn weggevallen. Stiekem verwachten wij Wout Poels morgen. De Limburger staat ver genoeg voor de vroege vlucht, dinsdag reed hij mee met de beste klimmer van de ronde en de slotklim moet hem liggen.

Geschiedenis: Igor Antón en zijn verloren kans op de Vuelta-titel

Valdepeñas de Jaén is vaker finishplaats geweest in de Vuelta a España. In 2010 legde de Baskische klimmer Igor Antón de basis voor het rijden van een goed klassement. In etappe elf zette hij zijn ambities extra kracht bij door een tweede zege te grijpen en ook de leiderstrui weer over te nemen van Joaquim Rodríguez.

Alles liep op rolletjes voor de kopman van Euskaltel-Euskadi. Hij ging de derde week in met een voorsprong van 45 seconden op Vincenzo Nibali. En bovendien nog hele goede benen. In de veertiende rit werden al zijn inspanningen tenietgedaan, want Antón kwam hard ten val en moest de strijd in de leiderstrui staken. De droom die op Valdepeñas de Jaén begon, draaide tien dagen later uit op een nachtmerrie.

Igor Anton

Streek: De grootste dolmen van Europa

De toeristische trekpleister van startplaats Antequera zijn zonder twijfel de Dolmens de Antequera. Een dolmen staat in Nederland ook wel bekend als hunebed en dient onder meer als graftombe. De Dolmens de Antequera zijn gebouwd rond 3800 voor Christus door een eerste agrarische gemeenschap.

Sinds 2016 behoren de dolmen tot de UNESCO-werelderfgoedlijst. De Dolmens de Antequera omvatten drie monumenten: de dolmens van Menga en Viera en de tolos van El Romeral. De Dolmen de Menga is een van de grootste prehistorische monumenten van Europa.