Vuelta | Ploegleider Addy Engels: 'Primoz wilde een bom gooien met zijn aanval'

Primoz Roglic verraste de concurrentie in de tiende etappe van de Vuelta a España met een geslaagde aanval. In de gevaarlijke afdaling ging de kopman van Team Jumbo-Visma onderuit. Ploegleider Addy Engels over de actie van de Sloveen.

Roglic
  • Primož Roglič Primož Roglič

Engels deed na afloop zijn verhaal tegen De Telegraaf. "Die aanval was niet mijn idee, maar toen hij het voorstelde, hebben we gebrainstormd en vonden we het prima om hem weg te laten rijden. Met die actie verraste hij de concurrentie compleet en zette hij ze onder druk. Primoz wilde een bom gooien met zijn aanval."

Roglic had op de top van de laatste beklimming van de dag een voorsprong van zeventien seconden op een groepje met Miguel Ángel López, Enric Mas en Jack Haig. Vol risico dook hij vervolgens de afdaling in, maar dat ging uiteindelijk niet lang goed. In een gevaarlijke bocht kwam Roglic zonder erg ten val. "We wisten dat die afdaling lastig zou zijn en gaven nog aan dat hij niet te veel risico moest nemen."

Aangezien Roglic nergens last van lijkt te hebben was het ondanks zijn val geen slechte dag. Roglic verloor met opzet de rode trui aan Odd Christian Eiking en pakte tijd op Egan Bernal en Adam Yates, de kopmannen van Ineos Grenadiers. Hij behoudt bovendien zijn voorsprong van 28 seconden op naaste belager Mas. Engels koestert de situatie, maar genoot ook van de aanval van Roglic.

"Er wordt Primoz weleens verweten dat hij conservatief koerst. Het klopt dat we dit niet vaak van hem zien, maar daarom is het ook juist mooi. Al moeten we dit niet iedere dag gaan doen, want we zijn immers ook blij met de situatie waarin we ons momenteel bevinden."