Vuelta | Ideaal ritje voor de sterke vluchters, maar wat is Team BikeExchange van plan?

De Vuelta a España gaat verder met een overgangsetappe. De grote vraag lijkt vooraf: gaat Team BikeExchange controleren voor Michael Matthews?

Vuelta

Parkoers: Ritje voor het type Thomas De Gendt

Wat betreft de twaalfde etappe kun je haast vergif innemen op een geslaagde vluchtpoging. Een ideale etappe voor het type Thomas De Gendt. De eerste twintig kilometer gaan op en af en in die fase van de etappe zal een groot gevecht plaatsvinden om de vroege vlucht.

In de fase erna kunnen ploegen die ontevreden zijn over de situatie nog een en ander goed maken, want de volgende beklimming volgt pas na 114 kilometer: de Alto de San Jeronimo (13 kilometer aan 3,3 procent). Niet heel lastig, maar de Alto del 14% is een stuk lastiger (8,4 kilometer aan 5,3 procent, met een stuk van twee kilometer aan liefst 9,4 procent). De top van de beklimming ligt op ruim tien kilometer van de meet. Escartín praat weliswaar over een sprintfinale, maar de kans dat pure sprinters deze finale zullen overleven is vrij klein.

Profiel van de rit

Favorieten

Maar Michael Matthews is geen pure sprinter. De Australiër van Team BikeExchange won dit jaar nog geen koers en is gebrand op de zege. Net als in de elfde etappe. Matthews kan natuurlijk ook gaan voor de vroege vlucht, maar de grote vraag vooraf lijkt of Team BikeExchange bereid is de hele etappe volledig te controleren. Verder is dit een ideaal ritje voor iemand als Andreas Kron. Geen topklimmer, maar goed genoeg om deze beklimmingen te overleven. Verder is het wel duidelijk welke vluchters er in goeden doen zijn: Michael Storer, Dylan van Baarle, Mauri Vansevenant, Magnus Cort en Matteo Trentin.

Verder valt ook het klassement steeds meer in zijn plooi, waardoor ook klassementsrenners op achterstand de ruimte krijgen zich te laten zien. Denk aan mannen als Richard Carapaz, Romain Bardet en Mikel Landa. Zij hopen via een dagwinst toch iets van hun Vuelta te maken. Let verder op Clément Champoussin en Steff Cras.

 Geschiedenis: De solo van Lars Boom naar Córdoba 

Toen Lars Boom in 2009 definitief de overstap maakte naar de wegploeg van Rabobank, kon hij al mooie adelbrieven overleggen. Zo had hij in 2008 al de dubbel gepakt op het nationaal kampioenschap. In 2009 reed hij met de Vuelta a España zijn eerste grote ronde. Dat deed hij niet zonder succes, want Boom wist op imponerende wijze de vijftiende rit te winnen.

Dat deed de Brabander met een 22,3 lange solo, nadat hij zijn medevluchters wist af te schudden op de Alto de San Jeronimo, die ook in de twaalfde rit van deze jaargang ligt. Boom bleef in finishplaats Córdoba David Herrero en Dominik Roels voor. Boom eindigde dat jaar als 55ste in het algemeen klassement, zijn beste resultaat in een grote ronde ooit.

Streek: De Mezquita-kathedraal die over Córdoba uittorent

Cordóba is een stad waar islamitische en christelijke stijlen samenkomen. Dat valt goed te zien bij de Mezquita-kathedraal in de stad. Mezquita betekent in het Spaans moskee en de naam verwijst dan ook naar de Moorse oorsprong van het gebouw.

Na de Reconquista, waarin christelijke groeperingen moslimgroepen uit Spanje wisten te verdrijven, werd de moskee een kathedraal. Aan de kathedraal kun je zien dat beide groeperingen hun sporen hebben achtergelaten aan het uiterlijk van het gebouw. De Mezquita-kathedraal staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.