Odd Christian Eiking, van 'Vuelta-drankorgel' naar rodetruidrager

Zoveel renners, zoveel verhalen. Dat van de huidige rodetruidrager in de Vuelta Odd Christian Eiking gaat over drank...

Odd Christian Eiking

Odd Christian Eiking is de gevierde man op het moment in de Ronde van Spanje. De 26-jarige Noor van Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux veroverde eergisteren in de tiende etappe verrassend de rode leiderstrui. Gisteren ging hij goed mee op de steile aankomst en werd tiende in de rituitslag; hij behield op die manier de leiding in de Vuelta.

Maar toch zal Eiking niet louter positieve gevoelens hebben bij koers in de Ronde van Spanje. Vier jaar geleden hield hij er namelijk een behoorlijke kater aan over. Niet spreekwoordelijk, maar letterlijk (of ja, ook weer niet écht letterlijk... eentje van de drank dus, hij won geen kat ofzo..)

De Noor werd namelijk toen op de slotdag door zijn toenmalige ploeg FDJ uit koers gezet op de laatste dag van de rittenkoers. Naar verluidt kwam hij op de zaterdagnacht voor de laatste etappe in Madrid straalbezopen het hotel in nadat hij de bloemetjes flink had buiten gezet om alvast het uitrijden van z'n tweede Vuelta te vieren. Dat rondjes rijden in Madrid kon ook wel op halve kracht...

Nou, niet dus. De Franse ploeg was onverbiddelijk. Eiking kon lekker z'n roes uitslapen op zondag en fluiten naar z'n tweede Vuelta. Op Eurosport kon Karsten Kroon er kostelijk om lachen en vertelde hij dat hij ook weleens de laatste dag van een grote ronde te diep in het glaasje had gekeken.