Vuelta | Levensgrote kans op hattrick ritzeges voor Fabio Jakobsen

In 2019 won Fabio Jakobsen twee ritten in de Vuelta a España. Dat aantal kan hij in de dertiende rit gaan verbreken na zijn twee etappezeges dit seizoen. De kans daarop is levensgroot, want vrijwel de hele etappe is vlak.

Jakobsen

Parkoers: Tussendoor nog een ritje voor de sprinters

Volgens Escartín bestaat er geen misverstand over hoe de dertiende etappe zich zal ontvouwen. “Sprinters zullen het gaan uitvechten in een van de laatste vlakke etappes van deze Vuelta. Een veeleisende dag voor de ploegen met sprinters. Ze zullen de hitte moeten overwinnen die karakteristiek is voor dit deel van Spanje.”

De etappe is een kleine tweehonderd kilometer lang en er ligt geen enkele beklimming op de route. Zeker in de beginfase gaat het echter wel redelijk op en af. In de laatste fase van de rit loopt het nog licht omhoog, maar het is absoluut niet zwaar genoeg om de sprinters te doen kraken.

Profiel

Favorieten

Na het uitvallen van Jasper Philipsen bestaat er geen twijfel over de beste sprinter van het moment in de Vuelta a España. Dat is Fabio Jakobsen. De Nederlander hoopt zijn hattrick aan ritzeges dit jaar compleet te maken. Hij kan in de sprint tegenstand verwachten van gevestigde namen als Arnaud Démare, Michael Matthews en Matteo Trentin, maar het was vooral Alberto Dainese die de vorige sprints een goede indruk achterliet. De Italiaan van Team DSM is wellicht wel de gevaarlijkste man in de sprint. En vlak ook Magnus Cort niet uit, want de Deen heeft de smaak van winnen meer dan te pakken.

Geschiedenis: Welke nog actieve renners droegen ooit de leiderstrui? 

De renners verblijven nog steeds in de regio Cordóba. Het is de regio van ex-prof Manuel Beltrán, die in 2004 zijn moment van roem kende toen hij de leiderstrui omgehangen kreeg. Toen was het nog de gouden trui, maar sinds 2010 heeft de organisatie van de Vuelta a España gekozen voor een rood exemplaar.

De nog actieve renners die de leiderstrui ooit droegen zijn de volgende: Alejandro Valverde, André Greipel, Mark Cavendish, Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, Bauke Mollema, Chris Froome, Jonathan Castroviejo, Nicolas Roche, Michael Matthews, Nairo Quintana, Esteban Chaves, Tom Dumoulin, Fabio Aru, Michal Kwiatkowski, Rubén Fernández, David de la Cruz, Rohan Dennis, Yves Lampaert, Rudy Molard, Simon Yates, Jesús Herrada, Miguel Ángel López, Dylan Teuns, Nicolas Edet, Primož Roglič en Richard Carapaz.

Dit jaar kwamen daar met Rein Taaramäe, Kenny Elissonde en Odd Christian Eiking drie renners bij. Die laatste rijdt momenteel nog steeds in het rood.

Streek: Het Kasteel van Belmez doet Herbert Dijkstra’s bloed sneller stromen

Wie wielrennen kijkt vanwege de mooie plaatjes komt in de dertiende etappe zeer zeker aan zijn trekken. Het kastelenboek van voormalig-commentator Herbert Dijkstra is een bekend fenomeen in de wielerwereld en startplaats Belmez kan pronken met een kasteel waar het hart van Dijkstra sneller van gaat kloppen. Het Kasteel van Belmez is een klein fort dat vanaf vele plekken van het dorp te zien is. Het Kasteel van Belmez ligt namelijk op een hoge kalksteenrots.