HomeAchtergrondAdvies aan de (Belgische) bondscoach: deze renners zouden wij selecteren voor het...

Advies aan de (Belgische) bondscoach: deze renners zouden wij selecteren voor het WK in Leuven

Met het wereldkampioenschap in eigen land wil iedere Belgische renner dolgraag erbij zijn in Leuven, maar de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout was tot op heden pas over één ding glashelder: Wout van Aert is de kopman.

Geïnspireerd op onze samengestelde selectie voor de Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout en op een poll van Sporza besloten we ook de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout een handje te helpen. In de veelbeluisterde wielerpodcast De Rode Lantaarn noemde men de functie van Vanthourenhout een van de moeilijkste van het moment. Met de kopman, meesterknecht 1, de controleur en aanvaller 1 noteren we slechts vier zekerheden, terwijl de invulling van de Nederlandse selectie een stuk makkelijker verliep.

Wout van Aert (kopman)

Net als bij Nederland is de absolute kopman niet moeilijk in te vullen. Sterker nog, bondscoach Sven Vanthourenhout heeft al aangegeven dat Wout van Aert boven de rest van de selectie staat.

Jasper Stuyven (meesterknecht)

Met zijn overwinning in Milaan-San Remo heeft Jasper Stuyven een streepje voor op het clubje Belgische keienvreters die ongeveer van hetzelfde niveau zijn. Stuyven moet er zijn voor Van Aert in de absolute slotfase mocht hij nog enige hulp nodig hebben.

Stuyven wint Milaan-San Remo

Tiesj Benoot (meesterknecht 2)

Tiesj Benoot kende een ongelukkige Tour de France, maar de renner van Team DSM blonk in het voorjaar wederom uit door zijn stabiele prestaties. Zijn meest opvallende prestatie was een zevende plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Wint de strijd nipt van Gianni Vermeersch en Sep Vanmarcke. Benoot zal zich volledig moeten wegcijferen voor Van Aert.

Greg Van Avermaet (joker)

Voor Nederland neemt Tom Dumoulin de rol aan van joker, omdat hij nog weinig ervaring heeft op een parkoers zoals in Leuven ligt. Voor Greg Van Avermaet klinkt de rol van joker enigszins oneerbiedig, maar dat heeft te maken met zijn wisselende vorm van dit jaar. Door datgene wat hij in de Tour de France liet zien, heeft Van Avermaet twijfels over zijn vorm. Maar door zijn prestaties in het recente verleden vinden wij dat Van Avermaet er zeker bij moet zijn in Leuven.

Tim Declercq (controleur)

In een uitgebalanceerde ploeg heb je niet enkel renners nodig die kunnen winnen. Voor de rol van controleur selecteren we dan ook niet een renner als Sep Vanmarcke of Oliver Naesen, maar de beste in zijn vak: Tim Declercq. El Tractor heeft een motor om u tegen te zeggen en Van Aert kan ervan op aan dat Declercq de vluchters heel lang in bedwang kan houden.

Nathan Van Hooydonck (wegkapitein)

Voor de rol van wegkapitein vinden we dat Van Aert een renner mee moet krijgen die hem optimaal kent. Aangezien Team Jumbo-Visma nog één andere Belg onder contract heeft staan, verdient hij mee te gaan naar Leuven. Dat Nathan Van Hooydonck daarnaast een steengoede renner is en in de Vuelta a España laat zien in goeden doen te zijn, spreekt natuurlijk ook in zijn voordeel.

Remco Evenepoel (aanvaller)

Je kunt er vergif op innemen dat het aanvallen gaat regenen in de fase voor de finale. Om de koers in handen te houden, kan het van pas komen dat de ploeg iemand moet meesturen. Een ideale aanvaller boezemt de concurrentie angst in. Laat Remco Evenepoel nou patent hebben op lange solo's. Geen moeilijke keuze uiteraard.

Evenepoel met een hartjesgebaar na de Druivenkoers

Yves Lampaert (aanvaller 2)

Een goede aanvaller is vaak ook iemand met een goede tijdrit in de benen en daarom selecteren we voor de rol als tweede aanvaller de nationaal kampioen tegen de klok: Yves Lampaert. De renner van Deceuninck-Quick Step kende een enigszins ongelukkig voorjaar, omdat hij vaak achter de feiten aanreed. Maar met zijn vorm zat het wel goed.

Gianni Vermeersch & Sep Vanmarcke (reserves)

Het is de pech voor veel Belgen. Veel van de renners hebben de kwaliteiten om mee te gaan naar het wereldkampioenschap in Leuven. Wat te denken van Oliver Naesen, iemand die te allen tijde geselecteerd zou worden door de Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout. Ondanks dat hij een kleurloos seizoen kent. Onze twee reserveplekken gaan desondanks naar Gianni Vermeersch en Sep Vanmarcke.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

Meer zoals dit

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...