HomeVuelta a EspañaVuelta | Jakobsen kan niet meesprinten in slotfase, maar lead-out Sénéchal kan...

Vuelta | Jakobsen kan niet meesprinten in slotfase, maar lead-out Sénéchal kan ook winnen

Florian Sénéchal heeft de dertiende etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Fransman mocht voor zijn kans gaan nadat Fabio Jakobsen lek reed in de slotfase.

Hoewel wielrennen nooit saai is, beloofde het niet de meest spectaculaire dag te worden in de Vuelta a España. 204 kilometer met vrijwel enkel vlakke stukken. Drie Spaanse renners besloten de dag te kleuren met een aanvalspoging: Luis Ángel Maté (Euskaltel-Euskadi), Álvaro Cuadros (Caja Rural) en Diego Rubio (Burgos-BH). Zij kregen nooit meer dan tweeënhalve minuut voorsprong van het peloton, waar sprintersploegen als Deceuninck-Quick Step en Team DSM het werk voor hun rekening namen.

Op zestig kilometer van de meet leek het toch even oorlog te worden in het peloton, want via een fikse tempoversnelling en de nodige wind werd de groep uiteengescheurd. Onder andere Primoz Roglic was goed bij de les, maar er stond desondanks te weinig wind om het echt spectaculair te laten worden. De groepen kwamen nadien dan ook weer bijeen. De voorsprong van de koplopers was daardoor wel gedecimeerd tot een kleine voorsprong. Ze liepen in het vervolg desondanks weer een beetje uit, maar met nog een kleine dertig kilometer voor de boeg zat hun aanvalstocht erop.

De massasprint werd heel rustig aangevat en lange tijd kon er op kop van het peloton 'gewoon' gelachen worden. Zelfs de tussensprint op dertien kilometer van de meet leverde geen strijd op. Het was Jakobsen die de punten zonder inspanning kon meepikken. Pas op vijf kilometer van de meet ging de vaart er echt in onder het beulswerk van Deceuninck-Quick Step. Door de Belgische ploeg en bochtige finale ontstonden er zelfs gaten in het peloton. Eén probleem: Jakobsen zat niet pal in het wiel en moest even later zelfs afhaken. Naar later bleek niet door slechte benen, maar door een lekke band.

Zodoende ontstond een hele gekke massasprint en ging Deceuninck-Quick Step voor de tweede sprinter: Florian Sénéchal. In het wiel zaten Matteo Trentin en Alexander Krieger echter klaar om toe te slaan. Die laatste ging vervolgens als eerste aan, maar ging van veel te ver. Hij werd makkelijk gecounterd door Sénéchal en Trentin, die het zouden gaan uitmaken voor de dagzege. Het was uiteindelijk Sénéchal, lead-out van Jakobsen, die het wist af te maken en Trentin het nakijken gaf. Van achter kwam Alberto Dainese van Team DSM nog dichtbij, maar de Italiaan kon het gat niet meer dichten naar de voorste twee.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Andrei Tchmil over Van Aert: ‘Volgens mij moet hij naar Lefevere toe, die kan hem grote koersen laten winnen’

In gesprek met Bahamontes gaat Tchmil, die tegenwoordig een wielerfabriek heeft in Moldavië, in...

Danny van Poppel maakt grote indruk als lead-out Jakobsen: ‘Ik dacht even: waar blijft hij, maar hij kwam daarna zo hard!’

Even leek Jakobsen in de slotfase iets te ver te zitten na een versnelling...

Jakobsen kroont zich tot nieuwe Europees kampioen: ‘Iedereen van de ploeg deed een perfecte beurt’

Dat het EK in München voor de sprinters zou zijn was duidelijk te zien...

Mathieu van der Poel en de weg naar topvorm op het WK in Australië

Met de stille trom vertrok Mathieu van der Poel uit de voor hem teleurstellend...

Meer zoals dit

Video | Vueltakoorts neemt toe: indrukwekkend fietsmaïsdoolhof om Nederlandse start te eren

Nog minder dan een week en de Vuelta Holanda gaat van start met een...

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...