Koers in eigen land (en België)! Parkoers, favorieten en tv-tijden van de Benelux Tour

De enige World Tour-rittenkoers die (deels) in eigen land is; dat verdient een voorbeschouwing met alles erop en eraan!

tom dumoulin

De zevendaagse koer start maandag met een rit die zich hoofdzakelijk in Friesland afspeelt (we tikken even Groningen aan) en helaas zal Marthie van der Poel z'n kunststukje van vorig jaar niet kunnen herhalen (toen heette de koers nog BinckBank Tour overigens).

Maar dat mag de pret ook niet helemaal drukken, want er staan genoeg andere kleppers aan het vertrek voor een mooie week koersen in Nederland en België. Je vindt hieronder eerst alle ritten, dan de favorieten (sprinters en algemeen klassement) en daaronder nog hoe je dat alles op tv kunt volgen.

Etappe 1: Surhuisterveen-Dokkum

De Benelux Tour start als gezegd met een 169 kilometer lange rit in het noorden van het land. Het is dus zo vlak als een dubbeltje, maar in het waddengebied kan het natuurlijk behoorlijk waaien en is het ook dun gezaaid met bomen die beschutting bieden. Kans op waaiers dus!

Etappe 2: Lelystad-Lelystad

De tijdrit van 11,1 kilometer speelt zich met een start in Batavia Stad af ten noorden van van Lelystad. Zoals je hieronder ziet zijn er weinig bochten, dus is het er eentje voor mensen met de grote plaat.

Etappe 3: Essen-Hoogerheide

Een etappe van 179 kilometer die start in Vlaanderen, maar finisht in het Brabantse Hoogerheide - de aankomststrook op het lokale circuit dat drie keer wordt afgelegd is licht oplopend, al stelt dat voor profs niet zoveel voor. Sprinten dus, al kan de wind wellicht voor reuring zorgen op het stukje door Zeeland.

Etappe 4: Aalter-Ardooie

Dat was het wat Nederland betreft, vanaf vandaag wordt er gekoerst in Vlaanderen en Wallonië. En andermaal is er een lokaal circuit dat nu zelfs vier keer afgelegd moet worden. Op papier is de 166 kilometer lange rit er eentje voor de sprinters.

Etappe 5: Riemst-Bilzen

We trekken de heuvels in! In 188 kilometer krijgen de renners 12 hellingen voor de kiezen. Met op het lokale circuit steeds de Slingerberg, Keiberg en Letenberg. Een sprint van een uitgedund peloton?

Etappe 6: Ottignies-Houfalize

In het weekend is er op zaterdag eerst de Ardennenrit met in 208 kilometer tien hellingen, waarvan er acht op het lokale circuit liggen dat twee keer gereden wordt - vier hellingen per rondje dus. Het venijn zit 'mn echt in de staart.

Etappe 7: Namen-Geraardsbergen

De Benelux Tour eindigt met de klassieke rit naar Geraardsbergen, waar de aankomst op De Muur ligt - maar let op, niet helemaal tot 'boven'; de streep ligt op de vesten.

Favorieten, de sprinters

Een flink aantal sprinterskansen (als de wind zich koest houdt) en dus staat er een mooi clubje sprinters aan het vertrek maandag. Vanuit Nederlands perspectief kijken we vooral naar Dylan Groenewegen en Cees Bol (en in mindere mate Danny van Poppel).

De Noord-Hollanders zullen concurrentie krijgen van, hou je vast: Caleb Ewan, Alvaro José Hodeg, Sonny Colbrelli, Elia Viviani en Fernando Gaviria. Voor de lastigere sprints moeten we ook rekening houden met Peter Sagan, Christophe Laporte en Mads Pedersen.

Favorieten, de klassementsmannen

Ook voor het algemeen klassement heeft Nederland de nodige ijzers in het vuur. Bij JUmbo-Visma zullen ze vermoedelijk Tom Dumoulin uitspelen. Bij BORA-hansgrohe zal Wilco Kelderman voor een mooie klassering gaan.

De concurrentie komt vermoedelijk vooral van onze zuiderburen met een in supervorm verkerende Remco Evenepoel. Ook Jasper Stuyven, Tim Wellens (vooral als het slecht weer is..), Dylan Teuns, Oliver Naesen en Tiesj Benoot moeten we in de gaten houden.

Dan zijn er ook nog de niet-Nederlanders en niet-Belgen: Geraint Thomas, Filippo Ganna, Stefan Küng, Marc Hirschi en Søren Kragh Andersen.

TV

Doordeweeks is de Benelux Tour te volgen op Sporza op Één. Maandag is het rustdag in de Vuelta en zal de uitzending dus van 15.50 uur tot een uurtje of half zes zijn. De dagen daarop is de Benelux Tour telkens een heerlijk voorgerecht met de finish zo rond de klok van 15.30 uur. In het weekend kun je op de NOS terecht.

Achtergrond
  • Benelux Tour