Vuelta | Top 3-notering in een grote ronde maar zonder ritwinst, Steven Kruijswijk rukt op in dat klassement

Steven Kruijswijk finishte in de vijftiende etappe van de Vuelta a España op een knappe tweede plaats. Zijn tiende top 3-notering in een daguitslag van een grote ronde, maar ondertussen staat de Brabander nog steeds droog.

Kruijswijk
  • Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Met zijn tweede plaats in de rit naar El Barraco noteerde Kruijswijk zijn tiende podiumplaats in een daguitslag van een grote ronde. IJzersterk natuurlijk, maar ondertussen is de renner van Team Jumbo-Visma nog steeds zonder ritzege in de Giro d'Italia, Tour de France of Vuelta a España. Altijd was er wel iemand net iets beter. Met als meest curieuze dieptepunt de nederlaag in de klimtijdrit van de Giro 2016 tegen Alexander Foliforov (wie?).

Met tien podiumplaatsen in daguitslagen van grote rondes gaat de Brabander bijna aan kop in dat door Cycling Statistics opgestelde 'klassement'. Enkel het maatje van Alejandro Valverde, José Joaquin Rojas, staat met elf top 3-noteringen nog boven Kruijswijk. Verder hoog op de lijst: Fabio Felline (9), João Almeida (6), Richie Porte (6), Bryan Coquard (5), Sonny Colbrelli (5) en natuurlijk Wilco Kelderman (5).

Kruijswijk was na afloop van de vijftiende etappe helder in zijn analyse. Rafal Majka was simpelweg sterker geweest dan hem. "Ik heb het geprobeerd, maar het was simpelweg niet genoeg. Ik voelde de benen wel na drie uur koersen. Ik kon alleen maar hopen dat Majka een slecht moment zou krijgen en zou kraken."