HomeNieuwsEerste etappe Benelux Tour: waaiers, pech voor Evenepoel, valpartij Sagan en Merlier...

Eerste etappe Benelux Tour: waaiers, pech voor Evenepoel, valpartij Sagan en Merlier als winnaar

Tim Merlier heeft de eerste etappe in de Benelux Tour gewonnen. De Belg was de snelste na een door waaiers gekenmerkte eerste etappe.

Al vroeg in de etappe ontstond een kopgroep met onder anderen Luke Durbridge en Arjen Livyns, maar het grote wachten was op de wind. Zou die goed staan en waaiers veroorzaken? Het antwoord volgde bij het begin van de tv-uitzending. Dat lukte zeker, want het peloton werd in meerdere groepen uiteengescheurd. Een aantal grote namen had de slag gemist: Tom Dumoulin, Peter Sagan en Greg Van Avermaet zaten bijvoorbeeld in de tweede waaier. Topfavoriet Remco Evenepoel zat wel vooraan, maar de Belg had het geluk niet aan zijn zijde en viel weg vanwege materiaalpech.

De fietswissel duurde dusdanig lang dat hij in de derde waaier terechtkwam, al kwam de derde waaier niet veel later samen met de tweede. Het was nog niet gebeurd met de pech in koers, want niet veel later lag Peter Sagan ineens in de berm. De drievoudig-wereldkampioen was woedend, maar stapte weer op de fiets en keerde terug in de tweede waaier. Ondertussen bleef de wind een enorme rol spelen. Vooraan werd slag om slinger gedemarreerd door een aantal grote namen. Vooraan zaten onder anderen Kasper Asgreen, Wilco Kelderman, Matej Mohoric, Tim Merlier, Fernando Gaviria, Tiesj Benoot en Jasper Stuyven.

Door alles wat er gebeurde vergat je haast dat aan de streep ook nog een etappezege wachtte. In de eerste groep ontstonden nog wel een aantal scheurtjes in de slotfase, maar de laatste vijf kilometer temporiseerde de kopgroep enigszins waardoor de groep Evenepoel-Dumoulin nog iets van de achterstand van anderhalve minuut wist goed te maken. Ze kwamen uiteindelijk op 58 seconden van de voorste renners over de streep.

Op anderhalve kilometer van de meet besloot Lukas Pöstlberger vooraan nog te demarreren. De Oostenrijker sloeg een serieus gat, maar de sprintersploegen hadden nog genoeg mannen over om hem terug te pakken. In de spurt was het Tim Merlier die als eerste aanging na een lead-out van Trek-Segafredo. De spurter van Alpecin-Fenix zag Phil Bauhaus nog snel opkomen, maar de Duitser wist Merlier niet meer voorbij te steken.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Meer zoals dit

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...