Vuelta | Verraderlijk, maar desondanks grote kans voor Fabio Jakobsen

De kans dat de zestiende etappe in een massasprint eindigt is levensgroot. En dan zijn de ogen al snel gericht op Fabio Jakobsen! Kan hij zijn derde ritzege boeken deze Vuelta a España?

Jakobsen

Parkoers: Relatieve rustdag voor klassementsmannen, kans voor sprinters

Na de rustdag zal een gedeelte van het peloton waarschijnlijk nog een halve rustdag kunnen nemen. Of de wind moet dusdanig gunstig staan dat het oorlog wordt in het peloton, maar normaliter zal de zestiende etappe eindigen in een massasprint.

De beklimmingen Alto de Hijas (3,7 kilometer aan 7,2 procent) en Alto de San Cipriano (5 kilometer aan 4,2 procent) liggen te ver van de meet om beslissend te zijn. Escartín kent ook geen twijfel en vertelt dat het de laatste honderd procent kans is voor de sprinters.

Profiel

Favorieten

De grote favoriet voor de zestiende etappe is zonder twijfel Fabio Jakobsen. Hier en daar loopt het op en af, maar de Nederlander wordt sterk genoeg geacht om de finale te overleven. Hij zal verder concurrentie krijgen van Alberto Dainese, Jordi Meeus, Arnaud Démare, Magnus Cort en Michael Matthews. Mocht Jakobsen toch onverhoopt niet kunnen sprinten, dan kan Deceuninck-Quick Step ook Florian Sénéchal nog uitspelen zo bleek in de dertiende etappe.

Geschiedenis: Waar Bauke Mollema zijn neus aan het venster stak

Bauke en zijn weg naar de top. Het zou de titel van een jongensboek kunnen zijn. Het verhaal is bekend: in 2004 werd Mollema gescout op een herenfiets op weg van zijn woonplaats Zuidhorn naar Groningen. De scout Bram Bos raadde Mollema aan om naar de Noordelijke Wielervereniging Groningen te gaan. De rest is geschiedenis.

Mollema won etappes in de Tour de France en Vuelta a España, de Clásica San Sebastián en Ronde van Lombardije. In 2006 liet Mollema bij de beloften al zien talent te hebben, maar vooral 2007 was hij geweldig. Zijn eerste zege dat jaar was in de Circuito Montañes. Precies, in de regio Cantabrië. Deze koers werd in 2010 afgeschaft, maar heeft naast Mollema onder anderen José María Jiménez, Javier Otxoa en Robert Gesink op de erelijst staan.

Streek: Langs de kust van Cantabrië

De renners hebben al langs de kust in Valencia gereden. In de zestiende rit zullen ze ook grote gedeeltes van de ruigere noordkust zien. Langs de kust van Cantabrië. Een strook van 110 kilometer lang met gevarieerde landschappen. Je vindt er prachtige zandstranden, maar even verderop liggen hoge bergen en steile kliffen.

Het staat bekend als goed surfgebied en ook de ansjovis en kreeften in deze regio krijgen extra aandacht in de toerismefolders. De bekendste plek in Cantabrië is Santander, maar ook startplaats Laredo heeft veel te bieden. Sterker nog, het is een van de grote toeristische trekpleisters van Cantabrië. Vooral Fransen komen graag naar Laredo. De Playa La Salvé is dan ook de moeite waard.