HomeVuelta a EspañaBoogerd kritisch op Jumbo-Visma: 'Van de ploegleiders in de Vuelta gaat Roglic...

Boogerd kritisch op Jumbo-Visma: ‘Van de ploegleiders in de Vuelta gaat Roglic nooit een natte broek krijgen’

Terwijl Primoz Roglic nog volop kans heeft om de Vuelta a España voor de derde keer op rij op zijn naam te zetten, is Michael Boogerd kritisch op de ploegleiding van Team Jumbo-Visma.

Boogerd deed zijn relaas over de Nederlandse topploeg in de podcast De Kopgroep van NPO Radio 1. “Ik denk dat de renners de baas zijn bij Team Jumbo-Visma. Dat is al jarenlang zo. Een Plugge kun je niet vergelijken met Raas, niet met Lefevere. Zeeman is niet te vergelijken met een ploegleider met het mes tussen de handen. Grischa Niermann is een toprenner geweest, weet hoe het spelletje in elkaar zit, maar heeft nog met veel jongens gefietst. Dat probleem herken ik van toen ik zelf ploegleider werd.”

“Er staat niemand boven de renners, iemand die vol met zijn knuisten op tafel slaat. Absoluut niet”, gaat Boogerd verder. “Daarvoor moet je in de bus hebben gezeten, want ik heb ook regelmatig een ploegleider iets horen zeggen dat ik dacht: wat zeg jij nu? Ik zeg dit niet om af te zeiken, want ik heb met allemaal gefietst. Maar de ploegleiders in de Vuelta, daar gaat een topsporters als Primoz Roglic nooit een natte broek van krijgen.”

Nogmaals vertelt Boogerd dat hij mannen als Addy Engels en Maarten Wynants hoog heeft zitten, ondanks dat ze volgens hem geen overwicht hebben. “Toen Roglic de eerste keer de Vuelta won was er een etappe waarbij het vanaf het begin op de kant ging. Zat alleen Gesink mee en had Roglic geluk dat Astana voor hem ging rijden. In de docu die na afloop uitkwam, zie je dan Addy Engels zeggen: ‘Guys, it’s important today. We have the red jersey. Be careful.’ Nou ja, kom op. Is dat nu echt wat je moet doen als ploegleider? Dat weten ze toch wel.”

Leider Roglic

Koers lezen

“Ik kijk soms met kramp in mijn vingers dat ik denk: als ik ploegleider was, had ik het anders gedaan”, aldus Boogerd. “Al moet ik eerlijk toegeven dat het in de auto heel anders is dan op de fiets. Je weet nooit hoe die renners zich echt voelen. Bij Roompot was het nog moeilijker, want daar konden die jongens mijn plan niet uitvoeren. Maar met Gesink, Kruijswijk en Roglic kan dat wel. Ik had graag met ze gewerkt, want ik heb mijn kwaliteiten nooit kunnen tonen.”

Tot slot vertelt Boogerd dat er genoeg mensen in de ploegleiding van Team Jumbo-Visma zitten met kennis van zaken. Het is heus niet allemaal slecht. “Maar er zitten ook mensen achter het stuur die de koers niet kunnen lezen. Daar zou ik een ex-prof neerzetten die echt alles heeft meegemaakt. Die niet bezig is met coaching of training, maar puur en alleen met de koers.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Trainer Evenepoel: ‘Zonder vraagtekens aan de start van de Vuelta’

Evenepoel is een heel andere renner dan toen hij anderhalf jaar geleden aan de...