HomeNieuwsMaurits Lammertink over revalidatie: 'Gevolgen laten het nog niet toe om te...

Maurits Lammertink over revalidatie: ‘Gevolgen laten het nog niet toe om te fietsen’

Maurits Lammertink is vandaag jarig. Het is voor hem een compleet andere verjaardag dan andere, nadat hij op 22 juni werd aangereden door een scooter en zwaargewond raakte. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert vertelt over het zware hersteltraject. "We hebben nog een lange weg af te leggen, maar we zijn en blijven moedig!"

Lammertink werd omvergereden toen hij met zijn gezin een ijsje aan het halen was. De 31-jarige renner kwam hard ten val met hersenletsel, sleutelbeenbreuk en gescheurde pees in de schouder tot gevolg. Inmiddels is het ruim twee maanden verder en is hij nog steeds bezig met zijn revalidatie.

“De situatie waarin ik momenteel verkeer is volledig in strijd met mijn karakter en gewoontes”, vertelt Lammertink. “Als professioneel wielrenner is hard werken om vooruitgang te maken deel van mijn DNA, maar helaas hebben we vastgesteld dat we ons bij een traag en moeilijk herstelproces moeten neerleggen. Ik verlang heel erg om opnieuw te fietsen, maar zowel de gevolgen van mijn hersenletsel als schouderblessure laten het me nog niet toe.”

Hij vertelt meer over het hersteltraject: “Met mijn kinesist train ik om mijn arm opnieuw te leren opheffen en daarnaast heb ik regelmatig afspraken bij de osteopaat om de rest van mijn lichaam in evenwicht te houden. Volgens de artsen verloopt het herstel volgens het boekje. Het maandenlange genezingsproces van zijn hersenletsel daarentegen verloopt met ups en downs en in sprongetjes.”

Vooral het hersenletsel zorgt nog voor veel ongemak, legt Lammertink uit. “De aanwezigheid van het nog niet opgeloste bloed in de hersenen veroorzaakt een vertraagde informatieverwerking en een verstoring van de taalfuncties. Zo heb ik het moeilijk om woorden te vinden, zinnen op te bouwen of een verhaal te lezen en begrijpen. Ik breng mijn familie soms aan het lachen wanneer ik een woord op een vreemde manier uitspreek of of een radiator met het woord broodrooster aanwijs.”

“Gelukkig gaat het op de lange termijn steeds beter. Een aantal weken geleden kon ik bijvoorbeeld slechts een halve pagina lezen en nu lukt het om er vijf te doen. Deze vooruitgang geeft ons moed”, blikt hij vooruit. “Het is een raadsel of ik weer exact dezelfde persoon als voorheen zal worden, maar de artsen hebben ons toevertrouwd dat ik in het dagelijkse leven weer optimaal zal kunnen functioneren. En fietsen! Want dat is wat ik het allerliefste doe en erg naar uitkijk. Ik probeer op de Elite rollen te rijden en ik heb zelfs onder begeleiding van mijn familie een rondje op de stadsfiets gemaakt. We hebben nog een lange weg af te leggen vooraleer ons gezin het ongeluk verwerkt heeft en ik volledig hersteld ben, maar we zijn en blijven moedig!”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Meer zoals dit

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Wat een strijd! Aniek van Alpen wint ranzendspannende Superprestige in Boom: ‘Grootste zege uit mijn carrière’

Fem van Empel en Puck Pieterse waren er vandaag niet bij. Zij rijden morgen...