doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Vuelta | Roglic zet Vuelta op grootse wijze naar zijn hand

Primoz Roglic heeft op machtige manier de Vuelta a España naar zijn hand gezet. De Sloveen ging samen met Egan Bernal op zestig kilometer van de meet ten aanval en pakte uiteindelijk solo de dagzege en rode leiderstrui.
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61eaa19d2ecd7 img{#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61eaa19d2ecd7 img{#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61eaa19d2ecd7 img{#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61eaa19d2ecd7 img{#fig-61eaa19d2ecd7 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Roglic
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Het openingsuur van de zeventiende etappe ging razendsnel aangezien veel renners in de vlucht van de dag wilden raken. Liefst 51,2 kilometer per uur reed het peloton in de eerste zestig minuten. Pas na tachtig kilometer ontstond de vroege kopgroep. Daarbij een aantal grote namen, want onder anderen Mikel Landa, Dylan van Baarle en Michael Storer meldden zich vooraan. Zij kregen desondanks nooit een grote voorgift, waarna de Fransman Oliver Le Gac in zijn eentje verderging.

Op de voorlaatste beklimming nam Ineos Grenadiers de kop in het peloton, waar leider Odd Christian Eiking al was gelost. De Britse ploeg had duidelijk een plan en dat plan werd op zestig kilometer van de meet duidelijk. Egan Bernal wilde alles of niets spelen en demarreerde. Hij kreeg Roglic met zich mee. Opvallend: Movistar reageerde pas heel laat. López probeerde het gat nog wel te overbruggen, maar de Colombiaan wist dat niet te bolwerken.

Na de gevaarlijke en natte afdaling, waar onder anderen Eiking en Aleksandr Vlasov hard ten val kwamen, was de grote vraag: gaat Roglic meerijden met Bernal? Dat was het geval en in rap tempo reden de twee vooraan een voorsprong bijeen van meer dan twee minuten. In de achtervolgende groep zaten de andere grote namen van het algemeen klassement. Opvallend was dat Movistar geen enkele keer de kop nam en vooral Bahrain-Victorious het werk liet doen.

Richting de slotklim Lagos de Covadonga reed die ploeg driekwart minuut van de voorgift van Roglic en Bernal af. Vooral Wout Poels had duidelijk een goede dag, ondanks de barre weersomstandigheden. Op de eerste flanken van de Lagos de Covadonga liepen de twee vooraan echter weer verder uit op de groep met onder meer het Movistar-duo. Bernal zuchtte en steunde onder het hoge tempo van Roglic en even later moest hij dan ook lossen.

De kopman van Team Jumbo-Visma ging solo verder naar zowel de dagzege als de eerste plaats in het algemeen klassement. De voor vandaag grootste uitdagers López en Mas deden nog wel een poging om weg te rijden, maar er was uiteindelijk niemand die nog in de buurt kwam van Roglic. Wel kwam de groep met Haig, Mäder, López, Mas, Kuss en Yates terug tot aan Bernal, maar dat allemaal gebeurde op meer dan anderhalve minuut van de ontketende Roglic, die daarmee een gouden zaak heeft gedaan in het klassement.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws