HomeVuelta a EspañaVuelta | Laatste écht zware bergetappe met een nieuwe monsterklim op het...

Vuelta | Laatste écht zware bergetappe met een nieuwe monsterklim op het einde

De Altu d'El Gamoniteiru wordt her en der vergeleken met de Angliru. De klim moet voor spektakel gaan zorgen. Gaat Primoz Roglic het nog lastig krijgen?

Parkoers: Monsterachtige etappe

De etappe naar Lagos de Covadonga mag dan misschien prestigieuzer zijn, maar de achttiende rit is nog zwaarder. Met zo’n 160 kilometer is de beproeving niet al te lang en ook deze dag zijn de eerste veertig kilometer relatief makkelijk, maar in de laatste 120 kilometer liggen vier gecategoriseerde beklimmingen. Te beginnen met de Puertu de San Llaurienzu (10 kilometer aan 8,5 procent), gevolgd door de Altu de la Cobertoria (8 kilometer aan 8,6 procent).

Dan wacht een lang vlak stuk richting de loodzware slotfase. De Alto de la Sega o del Cordal (8,3 kilometer aan 5,7 procent) is het opwarmertje voor de Altu d’El Gamoniteiru. Een nog vrij onbekende beklimming, maar dat zal na de achttiende etappe niet meer het geval zijn. Want het is een berg die zelfs de beste klimmers in het peloton zal afschrikken. Escartín: “Deze beklimming zal een van de absolute spektakelmomenten worden van deze Vuelta.”

Profiel van de hele etappe
Profiel van de loodzware slotklim

Favorieten

Door de overmacht van Primoz Roglic in de zeventiende etappe is de kans groot dat de kopgroep in deze rit wél de ruimte krijgt. Dan is het kijken naar mannen als Clément Champoussin, Damiano Caruso, Rafal Majka, Romain Bardet en na wat we in de zeventiende rit hebben gezien, zou ook Wout Poels zomaar mee kunnen glippen in de vlucht van de dag. De Limburger reed in de zeventiende rit nog volledig in dienst van Jack Haig, maar hopelijk krijgt hij de ruimte van zijn ploeg Bahrain-Victorious.

De grote vraag is of Ineos Grenadiers en Movistar nog iets in petto hebben. Kunnen Egan Bernal en Adam Yates nog naar het podium en willen Enric Mas en Miguel Ángel López nog een aanval doen op de leidende positie van Primoz Roglic?

Geschiedenis: De Alberto Fernandez-top van de Vuelta

De Tour de France heeft de Souvenir Henri Desgrange en de Giro d’Italia de Cima Fausto Coppi. Die prijzen worden uitgereikt aan de renner die als eerste het hoogste punt van de ronde bereikt. De Vuelta a España heeft een vergelijkbare prijs: de Alberto Fernández Top. Deze prijs draait niet om het hoogste punt van de ronde, maar om de zwaarste beklimming van de ronde. Dit jaar is dat de Altu d’El Gamoniteiru. Op deze klim kun je bovendien de meeste punten voor het bergtrui-klassement bijeensprokkelen. Meer dan op ieder andere beklimming.

Zoals de naam zegt is deze prijs vernoemd naar Alberto Fernández. Ex-prof en in 1984 de nummer twee in de Vuelta, op slechts zes seconden van winnaar Éric Caritoux. Door die prestatie werd hij uitgeroepen tot Spaans wielrenner van het jaar. Wat een feestelijke dag zou moeten worden, werd een nachtmerrie. Na de festiviteiten reden Fernández en zijn vriendin terug naar huis. Op de terugweg kregen ze een auto-ongeluk. Niet veel later waren de wielrenner van het jaar en zijn vriendin er niet meer.

Streek: Na de Angliru een nieuw beest in Asturië

Toen het bekende Twitter-account La Flamme Rouge berichtte over het debuut van de Altu d’El Gamoniteiru in de Vuelta a España, werd er massaal gereageerd dat de Alto de El Angliru van een nog andere orde is. Maar dat de beklimming überhaupt wordt vergeleken met de Angliru is veelzeggend. De Angliru staat bekend als het Beest van Asturië, maar de Gamoniteiru mag op z’n minst een beestje genoemd worden. De klim staat bekend om de smalle wegen, maar vooral om de steile stukken.

De klim is 14,9 kilometer aan liefst 9,7 procent. Het middenstuk kent even drie kilometer van onder de tien procent, waaronder eentje van vijf procent. Die kilometers zullen als het paradijs voelen, want verder slaan de stijgingspercentages uit naar tien procent of meer. De laatste kilometer loopt aan 12,8 procent. De beklimming wordt ook wel het Spaanse equivalent van de Mont Ventoux genoemd.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....