HomePelotonpraatColumn | De onderschatte wilskracht van Wilco Kelderman

Column | De onderschatte wilskracht van Wilco Kelderman

Onze redacteur over Wilco Kelderman, die wéér viel. Maar ook wéér op zal staan. We mogen niet onderschatten hoe zwaar dat is, fysiek maar ook zeker mentaal. Lees z'n verhaal.

Er zijn mensen die lullig doen over Wilco Kelderman. Zinnetjes als 'jaja, daar ligt-ie weer hoor' en 'hij zal toch wel iets verkeerd doen als-ie er zo vaak bij ligt'. En het zal best zo zijn dat Wilco Kelderman misschien niet de allerbeste piloot is in het peloton, maar ik vind dat mensen die zulke zinnetjes hun mond laten verlaten de prioriteiten niet op orde hebben.

Bewondering voor Kelderman zou veel meer op z'n plaats zijn. Niet omdat-ie valt natuurlijk, maar omdat-ie opstaat. Steeds weer. Hoeveel renners hadden na het zoveelste gebroken lichaamsdeel niet het bijltje erbij neergegooid? Zoniet Kelderman. En dat alleen al is een niet te onderschatten prestatie – helemaal omdat-ie steeds weer op topniveau terugkeert.

Gisteren in de Benelux Tour lag-ie weer bloedend in het skoekeloen, zoals de Vlamingen dat zo mooi plachten te zeggen. Maar er was natuurlijk niks moois aan. Na een onoplettende autobestuurder op trainingskamp in Italië was het nu een Movistar-renner die er met een kleine stuurbeweging naar links voor zorgde dat Wilco Kelderman de paar botten in z'n lijf brak die dat nog niet hadden meegemaakt. Z'n bekken en twee ribben.

Daarmee kwam het seizoen letterlijk in één klap tot een eind. Het begon met een val – die aanrijding op trainingskamp – en het eindigt ermee. Vallen hoort helaas bij loopbaan van Wilco Kelderman zoals winnen bij die van Mathieu van der Poel hoort – ik ben er overigens van overtuigd dat Wilco Kelderman veel meer had gewonnen als een deel van die pech hem bespaard was gebleven.

Winnen went nooit, is een veelgehoord cliché in de topsport. Hetzelfde geldt natuurlijk voor vallen. De klap zelf, met vijftig per uur tegen de grond gaan, is echt wel iets dat je even bij blijft – understatement. Maar vooral ook de weg na het vallen. Medisch gedoe. Revalideren. Je lichaam weer in vorm trainen. Die laatste procentjes die je nodig hebt voor een top 5-klassering in de Tour er nog bij.

Wilco Kelderman krijgt het iedere keer weer voor elkaar. Zowel fysiek als mentaal een topprestatie. We nemen het voor vanzelfsprekend aan, maar dat is het niet. Kelderman zal liever hebben dat we hem om andere redenen loven, maar hopelijk komt dat volgend seizoen, na z'n zoveelste comeback.

Wat nu rest is de pet diep afnemen voor Keldermans wilskracht, want Wilco Kelderman ziet er misschien met z'n wat goedzakkerige, bescheiden voorkomen niet uit als de verpersoonlijking van wilskracht, maar hij is dat wel degelijk.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Meer zoals dit

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Trek-Segafredo, UAE Team Emirates en Soudal-QuickStep stellen nieuwe truitjes voor

Het is elk jaar weer uitkijken naar de tricots waar de renners komend seizoen...