HomePelotonpraatProfwielrenner worden? Als Luxemburger heb je de grootste kans daarop (Nederland op...

Profwielrenner worden? Als Luxemburger heb je de grootste kans daarop (Nederland op nummer 11)

Een leuk onderzoek: per land de sporten waarin je het meest kans maakt om prof te worden. Hieronder lees je de uitkomsten (wij focussen uiteraard een beetje op Nederland en wielrennen).

Thijs Zonneveld twitterde eerder deze week een interessant onderzoek van de Global Odds Index. Dat bureau zocht uit in welke sporten je per land de grootste kans hebt om prof te worden. Na de bewuste tweet met al wat informatie zetten we het even op een rijtje voor wat betreft wielrennen wereldwijd en hoe het precies zit in Nederland.

Wielrennen

Je zou verwachten dat de kans het grootst is om profwielrenner te worden als je een Belgisch paspoort hebt en we vinden de Belgen ook wel hoog terug op de lijst, maar onze zuiderburen moeten toch nog vijf landen boven zich dulden. De kans dat je in België profwielrenner wordt is namelijk 1 op 5567.

Landen met minder inwoners doen het goed in de lijstjes en daarom vinden we Estland (1 op 5215), IJsland (1 op 2191), Namibië (1 op 2059) en Montenegro (1 op 2026 )op de plekken 5 tot en met 2 terug. Luxemburg is de nummer 1 in het lijstje; daar wordt 1 op de 1949 inwoners profwielrenners.

En inderdaad, met z'n half miljoen inwoners en (oud)-renners als Bob Jungels, Jempy Drucker, Kim Kirchen en de gebroeders Schleck doet het Groothertogdom het lang niet gek.

Nederland

Ons eigen kikkerlandje vinden we in het wielerlijstje terug op een elfde plek, zoals eigenlijk in elk lijstje vlak na Scandinavische landen (in dit geval Denemarken en Noorwegen). 1 op de 11658 Nederlanders verdient z'n brood (deels) met de koers. Alleen als je gaat voetballen of aan atletiek gaat doen, heb je in Nederland een grotere kans om profsporter te worden (respectievelijk 1 op 2539 en 1 op 4826).

Hierbij dient wel aangetekend te worden dat schaatsen niet is meegenomen in dit lijstje, want anders had die sport ongetwijfeld ook hoge ogen gegooid.

Andere landen

Voor wat betreft wielrennen doet Nederland het dus helemaal niet zo gek. Qua wielerlanden met enge reputatie moeten we alleen België, Slovenië, Denemarken en Noorwegen boven ons dulden. Gerenommeerde wielerlanden als Italië (plek 15) Spanje (plek 21) en Frankrijk (plek 27) vinden we veel lager op de lijst terug.

Opvallend zijn de cijfers over IJsland. Die doen het redelijk goed op wielergebied (1 op 2191, terwijl wij toch geen IJslandse prof kunnen opnoemen en het ons ook wel koud lijkt om daar je rondjes te maken), maar op voetbalgebied kan het land helemaal imposante cijfers overleggen: 1 op de 82 IJslanders is profvoetballer.

Hier kun je de uitkomsten van het hele onderzoek zelf eens rustig bekijken als je daar zin in hebt.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...