HomePelotonpraatProfwielrenner worden? Als Luxemburger heb je de grootste kans daarop (Nederland op...

Profwielrenner worden? Als Luxemburger heb je de grootste kans daarop (Nederland op nummer 11)

Een leuk onderzoek: per land de sporten waarin je het meest kans maakt om prof te worden. Hieronder lees je de uitkomsten (wij focussen uiteraard een beetje op Nederland en wielrennen).

Thijs Zonneveld twitterde eerder deze week een interessant onderzoek van de Global Odds Index. Dat bureau zocht uit in welke sporten je per land de grootste kans hebt om prof te worden. Na de bewuste tweet met al wat informatie zetten we het even op een rijtje voor wat betreft wielrennen wereldwijd en hoe het precies zit in Nederland.

Wielrennen

Je zou verwachten dat de kans het grootst is om profwielrenner te worden als je een Belgisch paspoort hebt en we vinden de Belgen ook wel hoog terug op de lijst, maar onze zuiderburen moeten toch nog vijf landen boven zich dulden. De kans dat je in België profwielrenner wordt is namelijk 1 op 5567.

Landen met minder inwoners doen het goed in de lijstjes en daarom vinden we Estland (1 op 5215), IJsland (1 op 2191), Namibië (1 op 2059) en Montenegro (1 op 2026 )op de plekken 5 tot en met 2 terug. Luxemburg is de nummer 1 in het lijstje; daar wordt 1 op de 1949 inwoners profwielrenners.

En inderdaad, met z'n half miljoen inwoners en (oud)-renners als Bob Jungels, Jempy Drucker, Kim Kirchen en de gebroeders Schleck doet het Groothertogdom het lang niet gek.

Nederland

Ons eigen kikkerlandje vinden we in het wielerlijstje terug op een elfde plek, zoals eigenlijk in elk lijstje vlak na Scandinavische landen (in dit geval Denemarken en Noorwegen). 1 op de 11658 Nederlanders verdient z'n brood (deels) met de koers. Alleen als je gaat voetballen of aan atletiek gaat doen, heb je in Nederland een grotere kans om profsporter te worden (respectievelijk 1 op 2539 en 1 op 4826).

Hierbij dient wel aangetekend te worden dat schaatsen niet is meegenomen in dit lijstje, want anders had die sport ongetwijfeld ook hoge ogen gegooid.

Andere landen

Voor wat betreft wielrennen doet Nederland het dus helemaal niet zo gek. Qua wielerlanden met enge reputatie moeten we alleen België, Slovenië, Denemarken en Noorwegen boven ons dulden. Gerenommeerde wielerlanden als Italië (plek 15) Spanje (plek 21) en Frankrijk (plek 27) vinden we veel lager op de lijst terug.

Opvallend zijn de cijfers over IJsland. Die doen het redelijk goed op wielergebied (1 op 2191, terwijl wij toch geen IJslandse prof kunnen opnoemen en het ons ook wel koud lijkt om daar je rondjes te maken), maar op voetbalgebied kan het land helemaal imposante cijfers overleggen: 1 op de 82 IJslanders is profvoetballer.

Hier kun je de uitkomsten van het hele onderzoek zelf eens rustig bekijken als je daar zin in hebt.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Beelden | Bauke Mollema wordt op training aangevallen door het vliegende Australische gevaarte

Op het Instagram-account van Jan Maas staat een filmpje waarop Mollema ineens een vogel...

De wetenschap spreekt: goede sporters drinken meer alcohol dan slechte sporters

Geen grap. Lees hieronder hoe het zit!