HomeVuelta a EspañaVuelta | Michel Wuyts over Primoz Roglic: 'Qua fysiek vermogen heeft hij...

Vuelta | Michel Wuyts over Primoz Roglic: ‘Qua fysiek vermogen heeft hij zijn gelijke niet’

De Belgische commentator steekt de loftrompet over de Sloveense rodetruidrager.

Michel Wuyts was vorig jaar op en na het WK in Imola op z'n zachtst gezegd niet de grootste fan van Primoz Roglic – hij had daar in zin ogen wel wat werk voor Wout van Aert kunnen opknappen – maar hij lijkt z'n mening toch wat te hebben bijgesteld. Op de website van Sporza steekt hij z'n bewondering voor de Sloveen namelijk niet onder stoelen of banken.

“De krachtsverhoudingen waren na twee weken al duidelijk. Roglic is op alle terreinen duidelijk heer en meester onder de klassementsrenners. Hij opent met een fantastische tijdrit, sneller dan sommige specialisten. Daar zette Roglic de toon. Hij was daarna voortdurend beter dan zijn ploeg, die er wel bovenop kwam.”

Met de ploeg in steun was Roglic ook heer en meester in een klassieke rit en de bergetappes in de derde week. “Tussendoor won hij nog een klassieke etappe met een forse sprint bergop. Dan ben je eigenlijk al baas. Daarbovenop kwam dan nog eens het strafste dat ik van hem al zag richting Lagos de Covadonga.”

Met zijn prestaties in de Vuelta is Wuyts er nog meer van overtuigd geraakt dat de kopman van Jumbo-Visma de enige is die het z'n jonge landgenoot Tadej Pogacar lastig kan maken.

“Qua fysiek vermogen heeft hij volgens mij zijn gelijke niet. Als je puur naar kracht en overlevingsvermogen kijkt, dan is hij zeker de evenknie van Pogacar. Hij heeft bevestigd wat ik al wist: als er één renner is die het spannend kan maken tegen Pogacar, dan is het Roglic wel.”

Wuyts zag ook een aanvallend koersende Roglic deze Vuelta. “Roglic is in grote mate een figuur geweest die voor de tactiek kiest. Hij schuwde het risico van de solo en de overlevingszin. Dat is nu voor een groot stuk weg. Dat is nu de belangrijkste conclusie over de persoonlijkheid van Roglic na deze Vuelta. Hij heeft een hoog klimvermogen met een hoge explosiviteit. Als je hem meeneemt naar een aankomst boven, dan hang je. Er is er maar ééntje die kan winnen van hem: Pogacar.”

De Vlaamse commentator ziet tenslotte zelfs kansen voor Roglic in de voorjaarsklassiekers. “De Ronde van Vlaanderen, dat denk ik niet. Maar in de andere klassiekers, met respijt na de heuvelzones, moet het wel lukken. Hij heeft al Luik-Bastenaken-Luik gewonnen, he. Als hij 100m langer blijft zitten, dan had hij de Waalse Pijl dit seizoen ook gewonnen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Video | Cecilie Uttrup-Ludwig schittert dubbel in reclamespotje: in dialoog met zichzelf

Als Deens bedrijf heb je de keus om een spotje te maken met geletruidrager...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...

Meer zoals dit

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Trainer Evenepoel: ‘Zonder vraagtekens aan de start van de Vuelta’

Evenepoel is een heel andere renner dan toen hij anderhalf jaar geleden aan de...

Remco Evenepoel stelt realistische Vuelta-doelen: ‘Een ritzege en een top-10-notering’

Remco Evenepoel ging na zijn demonstratie in de Clasica San Sebastian kort in op...