Koen de Kort over het ongeluk en het leven erna: 'Ben drie uur bezig geweest flesje water open te krijgen' 

Er kwam een sneller einde aan de loopbaan van Koen de Kort na een naar ongeluk in Andorra. Hij vertelt erover, hoe het is om te revalideren en wat hij nu gaat doen.

koen de kort
  • Koen de Kort Koen de Kort

Iets meer dan twee maanden geleden sloeg het noodlot toe voor Koen de Kort. Op weg naar een etentje op de top van een berg in Andorra, waar de (oud-)renner van Trek-Segafredo resideert, sloeg z'n buggy over de kop en verloor hij drie vingers.

Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis in Barcelona gebracht, daar vond de amputatie plaats en moest ook huid worden getransplanteerd van elders op z'n lichaam om de wond bij z'n hand goed te kunnen laten herstellen.

Bij NOS Langs de Lijn En Omstreken vertelde De Kort dat hij meteen besefte dat z'n wielerloopbaan erop zat. "In de buggy zelf zag ik opeens wat er aan de hand was toen ik er niet uit kon komen: drie van m'n vingers hingen naast m'n hand. Het bloedde niet eens echt, maar dat schijnt normaal te zijn. Vijf minuten nadat het gebeurd was, besefte ik wel dat m'n wielerloopbaan er meteen opzat."

In het ziekenhuis zat De Kort uiteraard in zak en as, maar hij schakelde ook meteen door. "Ik vroeg meteen of ik m'n overgebleven vingers al mocht gebruiken. Ik ben toen drie uur bezig geweest om een flesje water open te krijgen. Dat lukte uiteindelijk. Met mijn twee vingers. De huid van mijn wijsvinger was er ook af. De spieren van die vingers hadden ook een klap gekregen en ik kon mijn duim nauwelijks nog bewegen."

De revalidatie ging verder, net als het leven. De Kort genoot van kleine geluksmomentjes. "Een keer een flesje openmaken, daar kun je heel gelukkig van worden. Daarna heb ik veel puzzels gemaakt en met Lego gespeeld. Ik kreeg enorm veel berichtjes. Ook via Twitter en Instagram. Van al mijn ploeggenoten, ook ex-ploeggenoten. Veel mensen ook die ik zijdelings ken. Het was een beetje alsof iemand doodgaat, zulke reacties kreeg ik. Maar ik leef nog."

En inmiddels gaat De Kort ook weer met de hem kenmerkende lach en relativeringsvermogen door het leven. Dat gevoel van humor heeft hij niet van een vreemde, zo blijkt. "Hij wees me erop dat ik voortaan niet meer dan zeven bier kon bestellen. En dat er verder niet zoveel aan de hand was."

Zelf bewees hij ook nog dat z'n gevoel voor humor in ieder geval niet in z'n drie geamputeerde vingers zat... "In de euforie zei ik al tegen mijn vriendin dat ik weer kan snijden en afwassen. Dat was niet zo slim, haha."

Nieuwe baan bij Trek-Segafredo

Koen de Kort zou na dit seizoen al stoppen als actief wielrenner, maar dat kwam door het ongeluk in een stroomversnelling terecht. Hij kreeg wél goed nieuws te horen over een baan waarop hij had gesolliciteerd bij Trek-Segafredo, de ploeg waar hij de laatste jaren van z'n loopbaan reed.

"Ik ben aangenomen als Team Support Manager en ben al met mijn nieuwe baan begonnen. Ik ben de connectie tussen de ploeg en de sponsoren. Als er een ontwikkeling is in het materiaal, moet ik ervoor zorgen. Ik moet heel vaak naar de Verenigde Staten, vaak naar de fabriek. En zorgen dat we de juiste ontwikkelingen meemaken."