HomeVuelta a EspañaVuelta | Champoussin wint heerlijke etappe vol verhalen

Vuelta | Champoussin wint heerlijke etappe vol verhalen

Clément Champoussin heeft de voorlaatste etappe in de Vuelta a España gewonnen. Primoz Roglic kwam niet meer in de problemen in een rit vol actie.

Een onwijze kopgroep met onder anderen Ryan Gibbons, Romain Bardet, Michael Storer, Jan Hirt, Clément Champoussin, Mark Padun en Jesus Herrada maakte zich los van het peloton. De kopgroep leek al snel een vrijgeleide te krijgen, maar op een kleine honderd kilometer van de meet nam Ineos Grenadiers het heft in handen en reed minuten van de voorsprong af. Ondertussen verzekerde Storer zich vooraan van de bergtrui, maar de dagzege leek door het beulswerk van de Britse topploeg langzaam uit zicht te raken.

Helemaal toen Adam Yates ten aanval ging en Gino Mäder, Jack Haig, Enric Mas en leider Primoz Roglic met zich meekreeg. De grote verliezer was López, die zijn derde plek in het klassement dreigde te verliezen aan Haig. De Colombiaan probeerde het gat nog te overbruggen, maar gooide op een gegeven moment de handdoek aangezien hij geen enkele hulp kreeg. Bahrain-Victorious liet ondertussen Padun zakken om als extra kracht te dienen voor zijn kopmannen Mäder en Haig.

In de kopgroep demarreerde Gibbons. Hij sloeg een gat, maar had te vrezen van de achtervolgers en de groep met favorieten. Rond 25 kilometer van de meet ontstond een status quo, maar Gibbons had de pech dat er nog een flinke slotklim volgde. In de aanloop naar die klim zette Padun zich weer eens op kop bij de favorietengroep, waardoor zij terugkeerden tot de eerste achtervolgers. Enkel Gibbons lag nog voor op Roglic en Co. Hij begon de slotklim met een voorgift van zo'n anderhalve minuut.

Buiten beeld stapte López van zijn fietst uit woede, maar Imanol Erviti en Patxi Vila probeerden hem te overtuigen toch verder te fietsen, ondanks het verliezen van zijn podiumplek. Vanwege het drama bij Movistar zou je haast vergeten dat er nog een etappezege lag te wachten. Door een aanval van Yates verdween de voorsprong van Gibbons als sneeuw voor de zon. Yates, Roglic, Mas en Haig vormde de groep achter de Zuid-Afrikaan. Zij kwamen tot acht seconden, maar bleven naar elkaar kijken waardoor Gibbons weer uitliep.

Op het moment dat Yates nog een keer aanviel, was Gibbons er op 3,4 kilometer van de meet toch aan voor de moeite. Haig hing telkens aan het elastiek, maar wist ook telkens terug te komen. Zodoende gingen, met ook Gibbons er nog bij, met vijf strijden om de dagzege. Zo leek het, maar even later kwamen Bizkarra en Champoussin weer terug. Yates viel nog eens aan, maar de klassementsrenners keken te veel naar elkaar. Champoussin kwam weer terug en viel vervolgens aan. De Fransman kreeg de ruimte en reed zodoende naar de dagzege. Roglic finishte op de tweede plek.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...

Vuelta | Hééél kort ritje (en latertje)! Alles wat je moet weten over etappe 21: La Rozas-Madrid

Parkoers Vorig jaar eindigde de Vuelta a España met een door Primož Roglič gewonnen slottijdrit...