HomeVuelta a EspañaVuelta | Roglic voor de eindzege, maar ook voor een vierde dagzege...

Vuelta | Roglic voor de eindzege, maar ook voor een vierde dagzege (let op: een latertje!)

Een afsluitende tijdrit in Santiago de Compostela zonder enige spanning voor de rode leiderstrui. Primoz Roglic kan bovendien gaat voor een vierde dagzege, want de Sloveen lijkt weinig concurrentie te hebben voor de tijdrit.

TV

We beginnen even met een huishoudelijke mededeling, zodat je straks niet veel te vroeg voor de buis zit – alhoewel je op het gebruikelijke tijdstip naar de laatste etappe van de Benelux Tour kunt kijken… Maar voor de Vuelta moet je dus later zijn. Primoz Roglic zal zo bij zonsondergang (iets na 20.30 uur) aankomen in Santiago de Compostela.

Je kunt het allemaal volgen op Sporza (Canvas) vanaf 18.50 uur. Eurosport is er al vanaf 17.30 uur bij, aansluitend aan de Benelux Tour, gewoon op het eerste kanaal. Vuelta met de paella op schoot dus!

Parkoers: Tijdrit als afsluiter van de ronde

De sprinters, aanvallers en klimmers zijn allen aan hun trekken gekomen deze Vuelta a España, maar de tijdrijders hebben pas acht kilometer gehad waarin ze zich konden laten zien. Tot deze dag. Geen parade naar de hoofdstad en een sprintje als beslissing, maar een individuele tijdrit van 33,8 kilometer zal de Vuelta a España van 2021 in een plooi leggen. Een tijdrit bovendien waarin best grote verschillen gemaakt kunnen worden.

Het parkoers loopt vrij glooiend en na zo’n elf kilometer is er een stuk van 1,7 kilometer dat omhooggaat aan 7,5 procent. Serieus klimmen dus. Vervolgens loopt het tien kilometer gestaag naar beneden en ligt er nog een klimmetje van 1,7 kilometer aan 5,5 procent. De laatste fase van de tijdrit gaat vals plat omhoog. Het gedroomde einde van een grote ronde.

Profiel tijdrit

Favorieten

De grote favoriet voor de tijdritzege is zonder twijfel Primoz Roglic, maar gaat de Sloveen nog wel risico's nemen nu zijn derde eindzege in de Vuelta a España zo voor het grijpen ligt? Maar gezien het glooiende karakter van het parkoers zou de kopman van Team Jumbo-Visma deze race tegen de klok zelfs zonder risico's kunnen winnen.

De tegenstand is namelijk ook niet van topniveau. Natuurlijk, hardrijders genoeg, maar echte tijdrijders van de wereldtop zijn niet (meer) aanwezig in de Vuelta. De tegenstand komt van renners als Tom Scully, Josef Cerny, Michael Matthews, Lawson Craddock en Jan Tratnik. Wat betreft de top 10 van het klassement is enkel nog de strijd om plek 8 en 10 nog interessant.

Geschiedenis: De twee eerdere slottijdritten in Santiago de Compostela

We kunnen beginnen over Santiago de Compostela als bedevaartsoord, maar vanuit wieleroogpunt is het interessanter om de twee eerdere slottijdritten in Santiago de Compostela te behandelen. In 1993 en 2014 was de stad ook al het decor van het Vuelta-einde. In 1993 ging Alex Zülle aan de haal met de slottijdrit, eentje die bovendien nog spannend was voor het algemeen klassement. De Zwitser bleef zijn landgenoot Tony Rominger in de tijdrit 48 seconden voor, maar in het eindklassement kwam hij 23 seconden tekort.

In 2014 zegevierde de Italiaan Adriano Malori in de verregende slottijdrit. De Italiaan mocht vroeg starten en zag concurrenten als Chris Froome en eindwinnaar Alberto Contador de tijdrit afleggen in natte omstandigheden. Malori stopte in 2017 noodgedwongen, nadat hij een jaar eerder bij een val in Argentinië traumatisch hersenletsel opliep.

Streek: De Padrón-Pepers laten de renners nog één keer vlammen 

Voor de renners die nog wat aansporing nodig hebben richting de slottijdrit, oftewel nog wat peper in de reet nodig hebben, is startplaats Padrón de ideale plek. Deze stad staat namelijk bekend om de Padrón-pepers. Deze groene peper is populair in onder meer Mexico en de Verenigde Staten.

Het opvallende aan de peper is dat de pittigheid nogal kan verschillen. Over het algemeen heeft de peper een milde smaak, maar zo’n één op de tien is een stuk pittiger. Sinds 2009 beschermt de Europese Unie de oorsprongsbenaming van de peper. Dat wil zeggen dat de naam Pimiento de Herbón niet gebruikt mag worden door telers buiten de regio. In Spanje wordt de Padrón-peper vaak gebruikt als tapa.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....