HomeAchtergrondOverzicht | Koers op tv: pittige ritjes in Tour of Britain en...

Overzicht | Koers op tv: pittige ritjes in Tour of Britain en het EK

Als je dacht dat je na de Vuelta en de Benelux Tour

Na de Vuelta en de Benelux Tour dendert de koerstrein gewoon door. Eerst onder het kanaal door naar Engeland en vervolgens naar Italië, waar vanaf woensdag het EK wielrennen op de weg plaatsvindt. Hieronder lees je waar je het op tv volgt, hoe het parkoers eruitziet en wie er rijden.

Tour of Britain

De Tour of Britain begon gisteren al en Wout van Aert gaf meteen zijn visitekaartje af in een pittige sprintje heuvelop. Nils Eekhof werd tweede (de beelden van de sprint zie je in het artikel hieronder).

De aankomst van gisteren is wel een beetje exemplarisch voor de ritten van de komende week – de Tour of Britain duurt tot en met zondag – want er staan meer ritten op het programma die op papier geknipt lijken voor de punchers. Morgen (dinsdag) is er een ploegentijdrit van 18 kilometer naar de Botanische tuinen in Wales.

Hieronder zie je alle etappeprofielen van de zeven nog resterende ritten in de Tour of Britain – met daarbij een kwalificatie die wij eraan geven.

Etappe 2. Machtssprinters.
Etappe 3. Ploegentijdrit.
Etappe 4. Koninginnenrit. Steile aankomstmuur.
Etappe 5. Heuvelzone in het middendeel, vlakke aankomst.
Etappe 6. Klimmetje op 15 km van de streep, oplopende aankomst.
Etappe 7. Sprintersrit.
Etappe 8. Sprintersrit.

Favorieten: Wout van Aert hebben we al genoemd in dit artikel, want hij won de eerste etappe. Als Van Aert in goede doen is – en dat lijkt hij wel te zijn – zou hij op papier alle etappes kunnen winnen. Dat zal wel niet gebeuren, maar hij is wel de grootste kanshebber op eindwinst.

De concurrentie is toch niet mis met andere mannen die de pittige aankomsten van de eerste dagen ook aankunnen. Julian Alaphilippe, Michael Woods, Ethan Hayter, Dan Martin en Michal Kwiatkowski staan allen aan het vertrek (en liepen nog weinig schade op in de openingsrit). Ook Richie Porte, Marc Soler en Rohan Dennis rijden in Groot-Brittanië maar liepen al tijdverlies op in de eerste rit.

Sprinters: Eigenlijk is Mark Cavendish de enige echte pure rastopsprinter die op de startlijst van de Tour of Britain staat. Hij zal in de laatste twee ritten concurrentie krijgen van André Greipel, Max Kanter en Bram Welten. En van Wout van Aert natuurlijk, als die zich ertoe zet. Nils Eekhoff lijkt gezien z'n tweede plek gisteren ook over goede benen te beschikken.

TV: En last but zeker niet least… je kijkt de koers iedere dag op Eurosport 1. Ze zijn er vanaf twee uur 's middags bij en de finish is iedere dag zo tussen kwart over vier en kwart voor vijf.

EK wielrennen op de weg

Het EK op de weg vindt van woensdag 8 september tot en met zondag 12 september plaats in de Noord-Italiaanse stad Trente. Hieronder zie je het programma, het parkoers, de favorieten en waar je het op tv volgt.

Woensdag 8 september 2021

09.15 uur: Tijdrit vrouwen junioren
10.45 uur: Tijdrit mannen junioren
14.30 uur: Mixed relay

Donderdag 9 september 2021

09.15 uur: Tijdrit vrouwen beloften
10.45 uur: Tijdrit vrouwen elite
14.15 uur: Tijdrit mannen beloften
16.00 uur: Tijdrit mannen elite

Vrijdag 10 september 2021

09.00 uur: Wegwedstrijd mannen junioren
13.50 uur: Wegwedstrijd vrouwen junioren
16.00 uur: Wegwedstrijd vrouwen beloften

Zaterdag 11 september 2021

09.00 uur: Wegwedstrijd mannen beloften
14.15 uur: Wegwedstrijd vrouwen elite

Zondag 12 september 2021

12.30 uur: Wegwedstrijd mannen elite

Parkoers: Trente ligtin de Dolomieten en dus krijgen de renners en rensters een parkoers met de nodige hoogtemetersvoor de kiezen in de wegrit. Het tijdritrondje is redelijk vlak. Hieronder de profielen.

Favorieten: Het uitdagende parkoers heeft bij de mannen klim- en heuvelklassiekerstypes naar Trente gelokt. Namens Nederland is Bauke Mollema de kopman. Hij zal de degens kruisen met onder andere de in topvorm verkerende Sonny Colbrelli, Marc Hirschi en ene Tadej Pogacar. Voor de tijdrit zijn alle ogen gericht op de Italiaanse topfavoriet Filippo Ganna.

Bij de vrouwen is het natuurlijk kijken naar de Nederlandse ploeg. Kunnen ze revanche op zichzelf nemen na het olympische debacle? Ze starten in ieder geval meer vrouwen, dus controleren zou geen probleem moeten zijn. Kopvrouwen zijn de bekende namen: Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Marianne Vos. Bij de tijdrit is het ook uitkijken naar Ellen van Dijk.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Uran onder de indruk: ‘Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Evenepoel… ze koersen overal en doen alles goed’

Je hebt het niet in de gaten, maar de goedlachse Colombiaan Rigobert Uran is...