Hoe Israel Start-Up Nation Rwandese wielrensters het profleven bijbrengt

Dat WorldTour-ploegen niet enkel bezig zijn met prestaties, bewijst Israel Start-Up Nation. De ploeg van Chris Froome is maatschappelijk onder meer betrokken bij het ontwikkelen van het Rwandese wielrennen.

Rwanda

Het Bugusera Cycling Team (BCT, red.) bestaat uit acht rensters, die normaalgesproken moeten rondkomen van slechts dertig dollar per week. Gewend aan deze omstandigheden konden ze tot voor kort enkel dromen van een profwaardig trainingskamp, maar met de hulp van Israel Start-Up Nation werd die droom werkelijkheid. Van goede trainers tot lezingen van profs. En van workshops over voeding tot het gebruik van hoogwaardige producten van de sponsors van Israel Start-Up Nation. De Rwandese wielrensters beleefden de hele ervaring van het bestaan van prof.

“We hebben dit nooit gezien”, vertelde Innocente Uwamahoro, algemeen secretaris van BCT. “Deze support en toewijding van Israel Start-Up Nation betekent zoveel voor ons. Het heeft ons perspectief op wielrennen veranderd. We weten nu hoe we nauwkeurig moeten trainen, hoe we data moeten analyseren, wat we vooraf moeten eten, hoe we trainingsschema’s maken en hoe we onze fiets moeten verzorgen.”

Ook Laila Uwingabiri, een van de junioren, keek haar ogen uit op het trainingskamp, maar besefte tegelijkertijd dat dit een kans was die ze met beide handen moest aangrijpen. “We hebben zoveel geleerd en daarnaast geleerd dat er nog zoveel valt te leren. Ik voelde me acht dagen lang een prof. Ik heb in acht dagen twee notitieboekjes volgeschreven met alles wat ik heb geleerd.”

Rwandese kinderen die dromen van een profloopbaan

Verschil maken

Israel Start-Up Nation werkt in de regio Bugesera samen met de in Rwanda actieve Israëlische zakenman Shaul Hatzir. Israel Start-Up Nation draagt niet enkel bij aan het Bugesera Cycling Team, maar het #RacingForChange-project heeft ook gezorgd voor een donatie van vijftig fietsen aan de gehele gemeenschap. “Door deze support kunnen als gehele club doorgroeien”, aldus Liliane Kayirebwa, coördinator van de vrouwenploeg.

“Kinderen kunnen naar onze club komen als ze willen fietsen. Dan lenen ze een tenue en fiets. Daarnaast zullen we iedere week een training organiseren, waardoor ook de jeugd kennis vergaart die wij via dit project hebben opgedaan. We kunnen eindelijk aan onze kinderen laten zien waarom we zo van wielrennen houden. Hopelijk zijn de kinderen van Bugesera net zo enthousiast over fietsen als wij.” Zo’n vijftig kinderen bezochten de eerste training met de nieuwe fietsen, die verzorgd werd door Israel Start-Up Nation-trainers Awet Gebremedhin, Tal Alon en Sjors Beukeboom.

De fietsen van Factor zijn in trek in Rwanda

Beukeboom, in het dagelijks leven perschef van Israel Start-Up Nation en vanaf het prille begin betrokken bij het #RacingForChange-project, over het Bugesera-project. “Het voelde echt of we het verschil maken, dat we een enorme impact hebben. Als ik hun kennis vergelijk met dat van de dag dat we elkaar ontmoetten, dan is dat een wereld van verschil. Hun snelle ontwikkeling geeft ons ook weer energie en motivatie. We inspireren elkaar en verrijken elkaars leven.”

Israel Start-Up Nation blijft ook komende jaren betrokken bij de BCT, zodat de ploeg het verschil kan blijven maken in de hoop het leven van velen te verbeteren. Het project in Rwanda is een van de projecten waarbij Israel Start-Up Nation betrokken is. Fans en volgers kunnen ook bijdragen aan deze maatschappelijke initiatieven. Zo kan men geld beiden om de gedragen shirts van Israel Start-Up Nation-renners in de Vuelta a España.

Achtergrond
  • RFC Media