HomeAchtergrondMichel Wuyts analyseert de drie grote rondes: 'Briljante Van Aert, UAE nog...

Michel Wuyts analyseert de drie grote rondes: ‘Briljante Van Aert, UAE nog geen Jumbo-Visma, teleurstellend INEOS’ 

Met de Vuelta zitten de drie grote rondes erop en dus is het tijd voor een analyse van de Vlaamse commentator. Met naast de zaken in de kop ook nog een opvallende mening over Primoz Roglic.

Afgelopen zondag voorzag Michel Wuyts voor de laatste keer een grote ronde van commentaar voor de Belgische (en Nederlandse) wielerfans. De Belg neemt na de veldritwinter (verplicht) afscheid als commentator. Op de website van Sporza blikt hij wel uitgebreid terug op de Giro, Tour en Vuelta.

Daarin schalt Wuyts uiteraard luid de loftrompet over zijn landgenoot Wout van Aert, die een fabelachtige Tour de France reed. “We hadden een onwaarschijnlijke troef met Wout van Aert. Wat kun je meer doen als renner dan een rit in de bergen winnen met de Ventoux als hoofdrolspeler, een tijdrit en op de Champs Elysées? Dan krijg je een delirium. Dat is en blijft voor de volgende grote ronden – in hoofdzaak de Tour – onze meest schitterende diamant, voor mijn part een briljant.”

INEOS teleurstellend over gehele seizoen, Pidcock stelt teleur in Vuelta

Over Team INEOS is hij beduidend minder enthousiast dan over de prestaties van z'n landgenoot. “Ondanks het feit dat INEOS de Ronde van Italië wint, heeft Ineos in de Tour en de Vuelta gefaald. Ze hebben een wat aparte selectiepolitiek gevoerd en hun toppers verdeeld over de drie grote ronden. Ik vond hun Tour-selectie met hoekstenen Carapaz en Thomas riskant, met alle gevolgen van dien. Als er dan eentje uitvalt, dan hang je. En dat is gebeurd met Thomas.”

Wuyts is nog kritischer over het optreden van he Britse team in de Vuelta. “Op papier bleek hun sterkste achttal dat van de Vuelta, maar na een dag of 4 bleek dat al een verzameling van losse zandkorrels. Waarbij al die individu's teleurstelden.”

De jonge Tom Pidcock wordt er extra uitgelicht door de Belg. “Ik was bijvoorbeeld zeer teleurgesteld in Pidcock. Ik weet dat dat een zweem heeft van onrechtvaardigheid om zo'n jonge kerel al een rekening te presenteren. Maar ik kan me niet goed vinden in de wat slappe houding van na een olympische titel die twee of drie weken gevierd werd en met 'Ik zal zien hoever ik kom'. Dat kun je volgens mij in een team als INEOS niet maken.”

UAE werkt aan wonderploeg

Het team van Tadej Pogacar was volgens Wuyts het meest dominant. “De Emiraten zijn volop aan het bouwen om met hun ploeg de anderen te overstijgen. De Emiraten hebben de fakkel gaandeweg overgenomen in de Tour, omdat ze gegroeid zijn op het niveau van hun kopman.”

Ze zetten daardoor een meer dan degelijke prestatie neer, maar ze zitten nog niet op het niveau van een Team Sky vijf à zes jaar geleden. En ook niet op het niveau van het allerbeste Jumbo-Visma, dat op één dag na de Tour van 2020 volledig in zijn greep had. Als je ziet wie ze nu allemaal aangekocht hebben, kan het best zijn dat ze daar volgend jaar al bovenstaan.”

Bovendien was hij in de Tour het meest onder de indruk van de solo van Pogacar. “Als het gaat over beklijvende stunts, die onthoudt iedereen het langst, kom ik uit bij de Tour. Daar zag je in de passage in de Alpen een spetterende en onwaarschijnlijk sterke Pogacar. Met een ouderwetse aanval alleen, je moet al diep in je memorie graven om dat nog eens tegen te komen.”

Ellebogenatleet Roglic

Over de Sloveense landgenoot van Pogacar heeft Wuyts een opvallende mening. “Dat heeft met zijn morfologie, zijn houding op de fiets te maken. Hij moet altijd ruimte hebben, hij rijdt namelijk met zijn ellebogen open. Hij is een late instapper, op zijn 20e, en ondanks het feit dat hij een sport beoefend heeft (schansspringen, red) die zoveel risico rijker is. Dat is de enige oorzaak. Qua fysiek en anatomisch vermogen is hij een wonderkind.”

Volgens Wuyts is hij als een echte atleet gebouwd, en zijn er daar maar een paar van in het peloton. “Als ik het mij zo pakweg voor de geest haal, kom ik bij Roglic, Van Aert, Ganna en Van der Poel en dan houdt het zo ongeveer op. Al komt Stuyven dichtbij.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van...

Team Jumbo-Visma met 3 Nederlanders in Vuelta: ‘Roglic heeft logischerwijs niet de beste voorbereiding gehad’

Met Primoz Roglic heeft de ploeg een onbetwiste kopman aan het vertrek in Utrecht....

Video | Cecilie Uttrup Ludwig op z’n Cecilie’s: ‘Holy moly, no no no!’

Marianne Vos won afgelopen week bijna alle etappes in de Tour of Scandinavia, maar...

Tim Merlier na EK: ‘Als ik uit het wiel kan komen, win ik’

Tim Merlier moest gisteren tijdens de wegwedstrijd van het EK wielrennen in München zijn...

Meer zoals dit

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van...

Tim Merlier na EK: ‘Als ik uit het wiel kan komen, win ik’

Tim Merlier moest gisteren tijdens de wegwedstrijd van het EK wielrennen in München zijn...

Bondscoach Moerenhout: ‘Fabio laat zich gelden als een echte leider’

Natuurlijk zijn het vooral de snelle benen die Fabio Jakobsen gisteren Europees kampioen maakten...