Rel na de Marmotte: winnaar mist dopingcontrole expres?

Afgelopen weekend werd de bekendste gran fondo ter wereld verreden en er is gedoe over de winnaar...

marmot

De gran fondo La Marmotte (Glandon, Telegraphe/Galibier, Alpe d'Huez) zou eerst eind juni plaatsvinden, maar werd vanwege corona verplaatst naar september. Alle tijd om je optimaal te prepareren dus.

Die gedachte had ook winnaar Raphaël Addy, alleen deed hij dat misschien wel op een ongeoorloofde manier, zo schrijft CycloWorld, een site die zich toelegt op gran fondo's.

De Zwitser miste volgens CycloWorld direct na de finish de dopingcontrole nadat hij op de Alpe d'Huez als winnaar van de Marmotte over de streep was gekomen. Pas twee uur later keerde hij terug, ook bij de podiumceremonie was de Zwitser in geen velden of wegen te bekennen.

Addy zelf schreef later op Strava als reactie op z'n rit dat hij in de laatste kilometer van Alpe d'Huez ziek was geworden en daarom meteen na de finish moest braken en daarna naar beneden is gegaan. Daar kwam hij er pas achter dat hij de dopingcontrole had gemist.

Ooggetuigen weerspreken z'n verhaal en hebben Addy nog rustig zien zitten bovenop de Alpe, maar dat hij er als de wiedeweerga vandoor ging toen bleek dat hij naar de dopingcontrole moest. Concurrenten van de Zwitser zeggen dat hij van een andere planeet was tijdens de Marmotte. "Het verschil was gewoon te groot", is onder andere een reactie.

De organisatie mag Addy schrappen uit de uitslag na de gemiste dopingtest, maar wacht naar verluidt nog op actie van de Franse dopingautoriteit voor het actie onderneemt.

De Marmotte kent een roemruchte geschiedenis. Onder andere Laurens ten Dam gaf er zijn loopbaan een kickstart door de gran fondo in 2003 op z'n naam te schrijven. De 31-jarige Zwitser Raphaël Addy is oud-prof. Hij reed van 2010 tot en met 2012 voor de kleine Zwitserse ploeg Atlas Personal-BMC. In 2010 werd hij in Nederland 16e in de Tour de Rijke (gewonnen door Theo Bos).