Anton Palzer: 'Data zijn als een bikini: ze laten een hoop zien, maar niet alles'

Een van de meest interessante projecten van het peloton: Anton Palzer.

Palzer

Met slechts 24 racedagen in zijn leven stond Anton Palzer aan de vooravond van zijn eerste grote ronde: de Vuelta a España. De ex-toerskiër finishte de ronde uiteindelijk op plek 102. Het verhaal is bekend: Palzer deed aan ski mountaineering, waarbij je bergen moet op skiën. Daarnaast nam hij ook deel aan competitie in het mountainrunning. Twee jaar geleden stuurde BORA-hansgrohe-manager Ralph Denk een bericht naar Palzer, maar die las dat bericht pas veel later omdat het tussen zijn spam zat.

Via onder meer de inspanningen van renner Lukas Pöstlberger werd Palzer uiteindelijk getest door de staf van BORA-hansgrohe. Met een maximale zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht (Vo2Max) van 92, waarmee hij hoger zit dan menig Tourwinnaar uit het verleden, maakte Palzer grote indruk op de leiding en zodoende kreeg hij een contract aangeboden. Maar zoals hijzelf onlangs zei in de The Cycling Podcast: "Data zijn als een bikini: ze laten een hoop zien, maar niet alles."

Tijdens de Vuelta a España deed hij zijn verhaal aan de Britse podcast over zijn belevenissen in Spanje. "Lijden is lijden. Dan maakt het niet uit in welke sport dat is. Maar in het wielrennen is het iedere dag, zeker in een grote ronde. Het is een grote mentale strijd, maar als je mentaal sterk bent dan kun je dat managen. Ook als je weinig ervaring hebt. Voor nu wil ik het seizoen goed eindigen en dan genieten van een off-season. Dat kon anderhalf jaar geleden voor het laatst, want afgelopen winter stond ik nog op ski's. Wielrennen is helemaal nieuw voor me en volgend seizoen wordt interessant hoe het zich verder ontwikkelt."

BORA-hansgrohe-ploegleider Jens Zemke: "Dit gebeurt voor het eerst in wielrennen. Een renner met iets meer dan twintig koersdagen in zijn leven die dan al een grote ronde rijdt. Wat betreft zijn fysieke kwaliteiten behoort Anton tot de beste renners ter wereld. Want wat is zwaarder dan een berg oprennen? Daarin is hij de beste. Nu is het zaak om dat over te brengen naar wegwielrennen. Zijn ontwikkeling gaat niet stap voor stap, maar sprong voor sprong. Het is een heel interessant project."