Van Dijk: 'Ik voelde dat ik de sterkste was'

Ellen van Dijk was na afloop van haar eerste Europese titel op de weg uiteraard in haar nopjes met haar fonkelnieuwe kampioenstrui.

van dijk

"Ik heb nog nooit een titel op de weg gepakt, alleen tijdritten", zei Van Dijk na afloop voor de camera's van de NOS. "Ik startte vanochtend niet met het idee dat ik hier zou kunnen winnen. Ik rijd al 300 keer in het Nederlandse team en in zo'n team ben ik nooit kopvrouw. Ook vandaag was ik een van de eerste werksters. Ik wilde er gewoon een harde training van maken voor mezelf. In die laatste kilometers moest ik denken aan dat gezegde: 'Life is what happens to you when you're busy making plans'. En dan houd ik er gewoon zo'n mooi truitje aan over. Ik voelde dat ik de sterkste was, maar ik heb altijd moeite om mensen te lossen. Maar het selecteerde zich vanzelf uit. Toen ik met Paladin vooruit kwam, besefte ik: dit gaat hem niet worden met jou. Vanaf dat moment dacht ik alleen maar aan wattages trappen."

Van Dijk roemde ook het goede werk van de Nederlandse ploeg. "Dan is het ook fantastisch om in zo'n team in de rondte te rijden, want zij stoppen de boel natuurlijk goed af. Toen ik op de laatste klim hoorde dat ik nog een minuut had, dacht ik dat het binnen was. En toen schoot er wel van alles door mijn hoofd. Ik dacht aan mijn familie, mijn vriend en alle mensen die altijd in mij geloofden. Ik dacht aan de moeilijke momenten dit voorjaar, waarin ik corona kreeg en bovendien mijn eerste coach Barend Verhagen bij een ongeluk om het leven kwam."


Vrouwen
  • cor vos