Voormalig-juniorenbondscoach Piet Kuijs: 'Een beetje klagende Mathieu is meestal goed'

Toen Mathieu van der Poel wereldkampioen in 2013 werd bij de junioren was de aanloop ook allerminst vlekkeloos. Van der Poel kampte toen ook met een blessure. Een blessure aan nota bene zijn... rug.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In de cross heeft Mathieu van der Poel natuurlijk al de nodige ervaring met het aantrekken van de regenboogtrui, maar ook op de weg verzekerde hij zich al eens van het felbegeerde tricot. Op het wereldkampioenschap voor junioren van 2013 in het Italiaanse Firenze won hij na een voor hem zo kenmerkende aanval. Van der Poel schoot zich als een kanon de slotheuvel op. Opvallend, maar niet minder waar: ook in de aanloop naar dat wereldkampioenschap kampte Van der Poel met rugproblemen.

Toenmalig-bondscoach Piet Kuijs haalde voor de WK-special van Wieler Revue (zie link hierboven) samen met ex-renners Stef Krul en Jaap de Jong herinneringen op. "Mathieu reed de tijdrit samen met Sam Oomen en dat deden ze beiden erbarmelijk. Ik reed achter Mathieu en zag direct dat het niets zou worden. Mathieu klaagde de hele week over rugpijn. De tijdrit was dan niet goed, maar daarover moest je niet blijven zeuren bij hem. Ik had Mathieu bewust bij Sam op de kamer gelegd. Sam is een rustige jongen die op hem in kon praten. Dat hielp richting de wegkoers."

De rugproblemen waren echter nog niet over. "Hij bleef klagen over zijn rug, maar een klagende Mathieu is goed. Een niet klagende Mathieu wordt stil en dan was hij niet goed. Al moet je dat niet overdrijven, want hij liep heus niet de hele dag te zeuren. Op de wegwedstrijd bleek hij goed te zijn en won hij na een geweldige aanval. Mathieu was super. Dat sprintje heuvelop heeft Mathieu altijd gehad. Een fenomeen op zijn gebied. Hij had en heeft demonstraties waarbij je denkt: is dit normaal? Hij heeft iets bijzonders meegekregen van moeder natuur."

De Wieler Revue WK-special ligt in de winkels! Met naast een terugblik op het juniorenjaar van Mathieu van der Poel een exclusief interview met Wout van Aert, thuisrijder Jasper Stuyven aan het woord en de Deense tridente Kasper Asgreen, Mads Pedersen en Søren Kragh Andersen vertelt over de kracht van de Deense ploeg. Fiets snel naar die winkel!

Nieuws
  • Cor Vos