Waar ligt het plafond van Thibau Nys? 'Heeft de capaciteiten om topsprinter te worden'

Veldritbelofte Thibau Nys won afgelopen zaterdag toch een beetje verrassend de wegrit tijdens EK voor beloften. Is hij de volgende crosser die de komende tijd ook het mooie weer op de weg gaat maken?

Waar ligt het plafond van Thibau Nys? 'Heeft de capaciteiten om topsprinter te worden'

Aan veldrittoppers die ook scoren op de weg geen gebrek momenteel. Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tom Pidcock en Tim Merlier zijn de meest in het oog springende namen. Schaart Thibau, de zoon van Sven Nys, zich de komende jaartje bij dat rijtje? Hij heeft de fysieke kwaliteiten zegt zijn trainer Paul Van Den Bosch.

Tegen Het Nieuwsblad vertelt Van Den Bosch dat Nys junior een erg complete en explosieve renner is. "Hij heeft een zeer hoge piekwaarde uitgedrukt in watt per kilogram", klinkt het. "En hij scoort daarenboven ook zeer goed op alle andere prestatiebepalende vermogenswaarden: 30 seconden, 1, 5, 10 en 20 minuten. Hij benadert hier al zeer dicht het World Tour-niveau."

Volgens Van Den Bosch is Nys dankzij zijn inhoud en explosieve vermogen een renner die wedstrijden kan winnen. De renner in kwestie zelf denkt dat klassiekers, wedstrijden met korte hellingen, hem het beste moeten liggen. Daar kan hij zijn explosiviteit kwijt. "Hij heeft de capaciteiten om een topsprinter te worden", denkt Van Den Bosch. "Ik beweer vandaag niet dat hij ritten in Tour gaat winnen zoals Caleb Ewan, maar het potentieel is er."

Nys geeft zelf wel aan dat hij meer wil koersen op de weg en een mooi programma wil rijden met de Belgische beloftenselectie en het veldrijden wil combineren met wedstrijden op de weg. Van Den Bosch wil de vergelijking met Van Aert, Van der Poel en Pidcock in nog niet maken, maar: "Zij bewijzen dat veld en weg met succes te combineren zijn."