WK: José De Cauwer: 'Zelfs aan 90 procent is Mathieu bij de beteren'

José De Cauwer noemt Wout van Aert verreweg de grootste favoriet voor het wereldkampioenschap, maar hij waakt voor Mathieu van der Poel. "Het blijft Mathieu die voor een verrassing kan zorgen."

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Na zijn triomftocht in de Tour of Britain zette Wout van Aert zijn kopmanschap bij België extra kracht bij. "Hij is de kopman met zes sterren, bij vier en vijf staat er niemand", vertelt De Cauwer bij Sporza. "De volgende reeks begint pas bij drie sterren. Maar dat wil zeker niet zeggen dat we gaan winnen. De andere ploegen gaan alles in het mandje van de Belgen leggen, wat een vervelende situatie kan worden. Als er hard gekoerst wordt hebben we alle troeven in handen om op dat parkoers mee te doen. Maar als het een rotkoers wordt en je moet door omstandigheden achtervolgen, dan wordt het iets anders."

"Ik weet ook niet of we de hele koers van bij de start moeten controleren. We zullen moeten proberen gebruik te maken van de koerssituatie en het verhaal omdraaien. De andere landen achter ons later koersen. Stel dat je een ontsnapping hebt met Stuyven en hij is mee en rijdt niet? Dat is knecht spelen. Knecht spelen is sterk aanwezig zijn, zelf niet koersen en iedereen achter u wel laten koersen."

Dan is de grote vraag: wat te denken van de vorm van Van der Poel? De aanwezigheid van de Nederlander zou ook de koerstactiek van de Belgen anders kunnen maken. "Die won zondag vrij vlot in de Antwerp Port Epic en lijkt terug te zijn. Ik zou het niet weten, maar het is Mathieu en dat kan verlammend werken. Hij zal nooit zo top zijn als Wout, wiens voorbereiding minutieus verlopen is. Maar het blijft Mathieu die voor een verrassing kan zorgen. Zelfs aan negentig procent is hij bij de beteren. En hij gaat alleen deelnemen als hij denkt dat het de moeite loont."

Nieuws
  • Cor Vos