Hoe staan de Nederlandse WK-mannen ervoor? Een stukje scorebordjournalistiek!

De Nederlandse WK-selectie is bekend. Op basis van welke resultaten werden de acht renners geselecteerd? Een stukje scorebordjournalistiek.

WK Tim Beck

Mathieu van der Poel

Over Mathieu van der Poel is op basis van zijn prestaties uiteraard geen enkele twijfel. De enige twijfel is zijn rug, maar bondscoach Koos Moerenhout geeft hem logischerwijs alle ruimte. Na geweldige machtsgrepen in de Strade Bianche en de tweede etappe van de Tour de France is Van der Poel de enige Nederlander die kan bestempeld worden als favoriet in Leuven. Ondanks die rug. Reed dit seizoen vijftien keer in de top 10.

Dylan van Baarle

Dylan van Baarle is ook een zekerheid. In het voorjaar liet hij zien voor eigen kans te kunnen strijden, terwijl hij in de Tour de France en de eerste anderhalve week van de Vuelta a España zich uit de naad reed voor zijn kopmannen. In het voorjaar behoorde Van Baarle tot de beteren en pakte hij met Dwars door Vlaanderen ook een dikverdiende overwinning. Noteerde dit seizoen toch negen top 10-noteringen.

Bauke Mollema

Bauke Mollema is weer bezig aan een typisch Bauke Mollema-jaar. Heel het jaar goed en met een ritzege in de Tour de France ook een grote uitschieter. Het is enigszins afwachten wat hij kan op het parkoers in Leuven, maar op Mollema kun je altijd bouwen. Rijdt zich in de Ronde van Luxemburg alweer uitstekend in vorm. Hij heeft een stuk meer koersdagen dan Van der Poel, maar Mollema reed daarbij ook liefst twintig keer naar de eerste tien.

Danny van Poppel

Danny van Poppel is wellicht een enigszins verrassende naam in de formatie van Koos Moerenhout, maar ondanks weinig uitschieters is de sprinter stiekem aan een prima jaar bezig. Al heeft Van Poppel wel een beetje de naam dat hij vaak heel goed oogt, maar dat de tank leeg raakt over de 200 kilometer. 22 top 10-noteringen, maar zonder eentje die écht noemenswaardig is. Van Poppel reed een goede Benelux Tour en kwam in de Ronde van Vlaanderen als zestiende over de meet.

Pascal Eenkhoorn

Pascal Eenkhoorn

In de Tour of Britain was Pascal Eenkhoorn de helper die het langst meekon met Wout van Aert. Maar de renner van Team Jumbo-Visma verdiende zijn plekje wellicht nog meer door zijn prestatie in de Ronde van Polen, waar hij als tiende eindigde. Eenkhoorn nestelde zich zes keer in de top 10. Vooral in het najaar maakte hij indruk met enkele uitstekende ereplaatsen.

Mike Teunissen

Door een zware blessure moest Mike Teunissen een kruis zetten door zijn voorjaar. Wat hem betreft kwam het uitstellen van Parijs-Roubaix als geroepen. Nadien is de renner van Team Jumbo-Visma aan een heel stabiel seizoen bezig met zeventien keer top 10. Zeker na de Tour de France boekte Teunissen ereplaats na ereplaats. In de Ronde van Denemarken, Ronde van Noorwegen (beide derde) en Benelux Tour (tiende) toonde hij aan zijn uitverkiezing te verdienen.

Oscar Riesebeek

Oscar Riesebeek staat voor zijn eerste wereldkampioenschap. Bij hem zou je kunnen zeggen: waarom niet Taco van der Hoorn, Ide Schelling of Nils Eekhoff? Aan de andere kant is Riesebeek ook aan een prima jaar bezig en als ploegmaat iemand waarop Van der Poel vertrouwt. Riesebeek eindigde dit seizoen negende in de Brabantse Pijl, werd tweede in een Giro-rit en in het klassement van de Ronde van België was hij de nummer acht. In totaal eindigde hij vijf keer bij de eerste tien.

Sebastian Langeveld

De wegkapitein van het geheel. Sebastian Langeveld is de rechterhand van de bondscoach in koers. Hij mag dan niet meer de resultaten boeken die hij vroeger boekte, maar in die rol is hij dusdanig belangrijk dat Moerenhout een plek in zijn selectie heeft vrijgemaakt voor Langeveld. Twee keer reed de renner van EF Education-Nippo nog naar de top 10. Beide keren op het nationaal kampioenschap.

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht