HomeMagazineInterview | Van der Hoorn over niet-selectie WK: 'Het doet me meer...

Interview | Van der Hoorn over niet-selectie WK: ‘Het doet me meer dan ik dacht’

Koos Moerenhout maakte gisteravond zijn achtkoppige selectie bekend voor het WK op de weg in Leuven. Verrassend genoeg passeert de bondscoach de in bloedvorm verkerende Taco van der Hoorn. Afgelopen zondag was hij nog als enige in staat Mathieu van der Poel te volgen in de Antwerp Port Classic. We belden Van der Hoorn even.

Teleurgesteld?

“Ja, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld ben. Ik had er graag bij geweest en kan me zelf niets verwijten. Ik heb er alles aan gedaan. Ik heb laten zien dat ik in vorm ben. Het is jammer, maar gelukkig komen er nog genoeg mooie koersen aan waar ik me kan laten zien. Parijs-Roubaix was sowieso al mijn hoofddoel, zelfs als ik wel geselecteerd was voor het WK.”

Heeft Moerenhout je gebeld?

“Hij heeft me gisteravond opgebeld om te vertellen dat ik er niet bij zat. Dat was wel netjes van ‘m. Hij gaf me niet echt een reden waarom ik er niet bij zat. Iedereen heeft z’n taak in deze selectie. Als je wilt weten waarom ik er niet bij zat, kun je Moerenhout beter zelf bellen.”

Na je prestaties in de Benelux Tour en de Port Epic leek je een zekerheidje…

“Een deel van de selectie was volgens mij al eerder bepaald. Mijn goede rijden in Port Epic heeft hem niet meer op andere gedachten gebracht. Hij wilde niet meer schuiven in de bestaande selectie. Dat is uiteraard zijn keuze. Het deed me wel meer dan ik dacht toen ik het hoorde gisteravond. De mogelijkheid op het WK begon steeds meer te leven de afgelopen tijd. Gelukkig zijn er voor Parijs-Roubaix nog allemaal mooie koersen zoals de GP Denain en Parijs-Tours, waar ik me kan laten zien. Dat zijn wedstrijden die ik eventueel kan winnen.”

Vandaag start je in de GP Wallonie. Heb je daar nog wel zin in na de teleurstelling van gisteravond?

“Ja hoor. Daar kan ik de frustratie een beetje uit m’n benen rijden. Hoewel dat misschien te sterk uitgedrukt is. Deze wedstrijd ligt me minder dan de andere koersen die er aan zitten te komen. We staan met een goede ploeg aan de start, dus ik heb er wel zin in.”

Afgelopen zondag was jij als enige in staat Van der Poel te volgen. Wat denk je, maakt hij een kans om wereldkampioen te worden?

“Dat vind ik moeilijk in te schatten. Het WK is natuurlijk van een ander niveau dan de Port Epic. Ik vond dat hij zondag een paar keer venijnig doortrok. Toen merkte ik dat er echt wel wat op zat bij hem. Maar het was ‘maar’ 180 kilometer en het WK is een wedstrijd van 260 kilometer. Een goede graadmeter is het dus niet.”

Het moet je vertrouwen geven dat je zo’n klassecoureur op zijn terrein kan volgen…

“Ja, dat is heel tof. Ik kreeg er ook heel veel reacties op moet ik zeggen. De successen in de Giro en de Benelux Tour werden ook heus wel gewaardeerd, maar je merkt dat mensen anders naar je kijken als je iemand als Mathieu van der Poel kunt volgen. Dan wordt het nog duidelijker dat je toch wel hard kunt fietsen. Mathieu trok hard door, maar ik kon hem toch redelijk goed counteren vond ik. Dat geeft veel vertrouwen.”

En na afloop gaf hij jou complimenten over je manier van rijden.

“Toen we eenmaal het gat hadden gemaakt reden we niet zo hard meer hoor. Er was weinig druk van achter dus was het niet nodig om keihard door te rijden. Ik had Danny van Poppel nog achter me als snelle man, maar Mathieu had Tim Merlier er nog bij zitten. Er was dus geen reden om spelletjes te spelen. Ik hoopte nog op een wonder in de sprint, maar een ‘Asgreentje’ zat er voor mij niet in afgelopen zondag.”

Beeld: cor vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Meer zoals dit

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Wat een strijd! Aniek van Alpen wint ranzendspannende Superprestige in Boom: ‘Grootste zege uit mijn carrière’

Fem van Empel en Puck Pieterse waren er vandaag niet bij. Zij rijden morgen...