Interview | Michael Valgren: 'Ik heb nog steeds het vermogen om races als de Gold Race te winnen'

Michael Valgren won woensdag de Giro della Toscana. Zijn eerste zege sinds de Amstel Gold Race van 2018. Daarmee toont de Deen zijn WK-vorm.

Valgren
  • Michael Valgren Michael Valgren

Eerder dit jaar vertelde Valgren tegen Wieler Revue over de reden dat hij niet op de toppen van zijn kunnen kon presteren. Dat is deels mentaal en deels fysiek. "Ik herken het beeld dat je moeilijkheden kunt ervaren na het boeken van een grote zege. Vooral mentaal, want je wil aan de verwachtingen van jezelf en anderen blijven voldoen. De laatste twee jaar waren niet super voor me, maar deze winter heb ik een aantal kundige mensen om me heen gekregen. We hebben goede gesprekken gevoerd en kwamen erachter dat ik een aantal problemen ervaar waaraan ik kan werken om mijn oude niveau weer te halen."

"Ik herken het beeld dat je moeilijkheden kunt ervaren na het boeken van een grote zege."

Valgren

"In december ben ik begonnen met mentale training", vertelt hij. "Het is moeilijk om één specifiek ding uit de gesprekken met mijn mental coach te pikken, want we werken aan allerlei verschillende dingen. Omgaan met druk of zorgen dat ik me minder aantrek van externe factoren bijvoorbeeld. Ploegleider Charles Wegelius is fan van mentale training. Daarnaast heb ik een prima klik met mijn nieuwe trainer. De laatste seizoenen ben ik meer gaan twijfelen aan mijn trainingsaanpak. Ik vroeg me af of ik genoeg deed en of het de juiste manier was om me voor te bereiden. Ik trainde extra, maar bij EF Education-Nippo ben ik meer toegewijd aan het gemaakte plan en de mensen om me heen."

In 2018 won Valgren de Amstel Gold Race

Fysiek zijn er net zo goed problemen die uit de weg gewerkt moeten worden. Valgren was in de klassiekers van 2019 en 2020 nimmer van voren te zien, maar toch vertelt hij dat zijn fysieke niveau niet schrikbarend veel verschilde met zijn topjaren. “Mijn huidige coach heeft al mijn data geanalyseerd. Hij zag dat ik dezelfde tests kon leveren als in 2018, maar wat ik miste was het vermogen om mijn wattages te blijven trappen aan het einde van een race."

"Mijn lichaam verbrandde calorieën op een inefficiënte manier. Kort samengevat: als ik zo’n vierduizend calorieën had verbrand dan kon ik dertig watt minder vermogen leveren. Daarmee zijn we in de winter intensief aan de slag gegaan, want ik heb nog steeds het vermogen om races als de Amstel Gold Race te winnen."

Het verhaal met Michael Valgren verscheen dit jaar in Wieler Revue #3, onze klassieker-special.

Nieuws
  • Cor Vos