Interview | Jumbo-Visma-renner Edoardo Affini over tijdrijden: 'Ik vind de pijn die je voelt juist mooi'

Team Jumbo-Visma-renner Edoardo Affini zit tegen de wereldtop aan in het tijdrijden. De Italiaan mist nog een grote overwinning en hoopt daar als het even kan dit weekend op het WK verandering in te brengen. "Dat is mijn droom."

Affini
  • Edoardo Affini Edoardo Affini

Affini is een hard- en tijdrijder pur sang. Sinds zijn overstap naar Team Jumbo-Visma dit jaar is de discipline alleen maar belangrijker geworden voor hem. Het is volgens Affini per week verschillend hoe vaak hij op de tijdritfiets zit, maar gemiddeld denkt hij toch zeker twee keer in de week. "De langste training die ik op mijn tijdritfiets deed, was zo’n drie uur. Ik gebruik de fiets ook vaak voor hersteltrainingen. Zodoende blijf ik gewend aan de positie en activeer ik mijn spieren die nodig zijn om die positie in te nemen."

"Voor mij is het soms moeilijk om compact te zitten, omdat ik lang ben en brede schouders heb."

Edoardo Affini

"Dat kun je bevorderen door bepaalde oefeningen te doen, maar voor iedereen is de ideale positie anders", gaat Affini verder. "De druk ligt op je schouders en nek, omdat je zo compact mogelijk wil zitten. Voor mij is dat soms moeilijker, omdat ik lang ben en brede schouders heb. Je moet omgaan met het lichaam dat je hebt gekregen.”

Op het EK in Trento

Al vanaf de eerste tijdrit die Affini ooit reed, heeft hij plezier in de discipline. Ondanks de pijn die ermee gepaard gaat. “Je moet het wel leuk vinden, want anders is het niet te doen, haha. Ik vind de pijn die je voelt juist mooi. In Italië rijd je je eerste tijdrit op een wegfiets als je zestien bent. Bij de junioren wordt dat een tijdritfiets. Ik heb het altijd leuk gevonden, mede doordat ik er meteen goed in bleek te zijn. Mijn grootste droom is om olympisch- of wereldkampioen te worden."

Het verhaal met Kasper Asgreen staat in onze WK-special, die nu in de winkel ligt! Verder komen onder anderen Wout van Aert, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Søren Kragh Andersen, Peter Schep en Mathieu Heijboer aan bod!

WK
  • Cor Vos