WK | Ellen van Dijk verovert wereldtitel tijdrijden in thriller dankzij supersterk slotstuk

Na de mannen en de beloften was het ook bij de vrouwen ongemeen spannend in het WK tijdrijden!

ellen van dijk

Op het WK tijdrijden bij de vrouwen kwamen twee van de drie Nederlandse vrouwen al vroeg in actie. Riejanne Markus mocht het spits afbijten en zette meteen een mooie richttijd neer, waarop vele rensters zich al stuk beten.

Dat gold niet voor Ellen van Dijk, één van de topfavorieten. Bij het eerste tussenpunt ging ze al ruim onder Markus en de rest van het veld door. Aan de finish was ze met een gemiddelde van 50.4 kilometer per uur nét geen twee minuten sneller dan haar landgenote (1 minuut 59). Een absolute knaltijd.

Maar was het ook genoeg voor de wereldtitel? Dat kon Van Dijk allemaal gadeslaan tijdens het lange wachten in de hot seat. Pas toen de Zwitserse Marlen Reusser en Annemiek van Vleuten, de andere topfavorieten, aan het eerste tussenpunt voorbijkwamen werd er wat meer duidelijk.

Reusser was daar namelijk drie seconden sneller dan Van Dijk. Na de tijdrit bij de mannen en de beloften mannen opnieuw een thriller dus. Annemiek van Vleuten mengde zich niet in die strijd, want zij was na het eerste tussenpunt derde op zestien seconden.

Maar de tweestrijd was boeiend genoeg, want op tussenpunt twee kwam Van Dijk ietsje dichterbij en was het verschil nog maar twee een kleine drie seconden in plaats van ruim drie seconden...

Een zenuwachtig heen en weer wiebelende Van Dijk zag in haar hot seat dat ze in vergelijking met andere rensters een super slotstuk had gereden. En dat bleek ook genoeg om de rollen met Reusser om te draaien, want aan de meet had Ellen van Dijk plotseling een voorsprong van tien seconden.

Met een gemiddelde van meer dan 50 kilometer per uur was het de snelste tijdrit uit de WK-geschiedenis. Annemiek van Vleuten pakte het brons, Riejanne Markus legde beslag op een negende plek.

De top 10 van de dag

WK
  • Cor Vos