HomeWKUtrechtse Syriër Mohamed Rayes reed WK tijdrit op gewone fiets: 'Stuur te...

Utrechtse Syriër Mohamed Rayes reed WK tijdrit op gewone fiets: ‘Stuur te lang’

Voor de in Utrecht wonende Mohamed Rayes is het WK tijdrijden een dag om snel te vergeten geworden. De 21-jarige Rayes die namens Syrië uitkwam in de beloftentijdrit werd laatst. De reden? Zijn tijdritfiets was niet conform de regels, waardoor hij noodgedwongen op zijn gewone fiets moest starten.

De UCI heeft een groot scala aan regels en voorwaarden waar een tijdritfiets aan moet voldoen. Eén van de regels is dat de uiteinden van het ligstuur maximaal 75 centimeter voor het hart van de trapas mogen uitsteken. Op basis van morfologische redenen (stel je hebt lange ledematen) mag deze afstand vergroot worden naar 80 centimeter, maar dan moet de jury daar wel van op de hoogte zijn. Bij renners boven de 1.90 mogen de uiteinden zelfs nog iets verder uitsteken. De reden hiervoor is dat ze niet willen dat renners in de ‘supermanhouding’ op hun tijdritfiets zitten, zoals Chris Boardman dat vroeger deed.

De tijdritfiets van Rayes voldeed niet aan deze regels, bleek zo'n 2 uur voor de start. De uiteinden van het ligstuur staken 3 centimeter te ver uit en dus verbood de jury hem op de fiets te starten, waarop hij z'n gewone racefiets gebruikte. “Ik had dat totaal niet verwacht. De maten waren door Trek Bicycle Utrecht, die mij de fiets voor deze race beschikbaar hadden gesteld, vooraf precies goed gezet”, vertelt Rayes, die het ook niet aandurfde om de zaag in de fiets te zetten, tegen het AD.

Hij ging dus van start op z'n gewone fiets, maar daar had hij achteraf spijt van. Het verschil in snelheid tussen een gewone fiets en een tijdritfiets is behoorlijk groot. “Iedereen ziet de uitslag en denkt dat het mijn niveau is. Ik ben boos en ook heel erg teleurgesteld.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van...

Team Jumbo-Visma met 3 Nederlanders in Vuelta: ‘Roglic heeft logischerwijs niet de beste voorbereiding gehad’

Met Primoz Roglic heeft de ploeg een onbetwiste kopman aan het vertrek in Utrecht....

Video | Cecilie Uttrup Ludwig op z’n Cecilie’s: ‘Holy moly, no no no!’

Marianne Vos won afgelopen week bijna alle etappes in de Tour of Scandinavia, maar...

Tim Merlier na EK: ‘Als ik uit het wiel kan komen, win ik’

Tim Merlier moest gisteren tijdens de wegwedstrijd van het EK wielrennen in München zijn...

Meer zoals dit

Vanthourenhout licht toe waarom Van Aert WK tijdrijden schrapt: ‘In Leuven speelde de verloren WK-tijdrit te lang in hoofd en benen’

Wout van Aert zal niet starten in het WK tijdrijden, eind september in het...

Organisatie presenteert selectief parkoers WK Wollongong

Het oranisatie-comité van het WK in Wollongong heeft het parkoers bekendgemaakt. En het is pittig...

Remco Evenepoel blikt terug op WK: ‘De uitleg naar mij tijdens de teammeeting was onduidelijk’

Remco Evenepoel offerde zich tijdens het WK in Leuven volledig op in dienst van Wout van Aert. De bondscoach was duidelijk over de rol van Evenepoel: er was geen kans dat hij voor zichzelf zou mogen rijden.